„Dosarul de candidatură este unul complet și consistent, care răspunde tuturor criteriilor stabilite la nivel european, iar obiectivul nostru este acela de a ne asigura, printr-un efort conjugat, că vom susține în mod corespunzător avantajele competitive ale României. Le mulțumesc încă o dată foștilor mei colegi din Parlamentul European pentru că au semnat declarația comună de susținere a candidaturii, dar și ambasadelor noastre, care au organizat evenimente de promovare în toată Europa. Așteptăm cu încredere prezentarea de către Comisia Europeană a primei sale evaluări a candidaturilor, dar decizia finală va fi una politică, rezultatul votului depinzând de negocierile și de relațiile tradiționale dintre statele membre’, a declarat Victor Negrescu, conform unui comunicat al MAE.
Potrivit sursei citate, la recepția găzduită de Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, care continuă seria acțiunilor dedicate promovării candidaturii României, lansate la data de 8 septembrie, la București, au mai participat ministrul Sănătății, Florian Bodog, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, europarlamentari, reprezentanții români în Comitetul Economic și Social și, respectiv, în Comitetul Regiunilor, reprezentanți ai corpului diplomatic din statele membre ale Uniunii Europene, jurnaliști, atașații în domeniul sănătății, dar și români cu funcții de conducere în instituțiile europene, reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și reprezentanți ai industriei farmaceutice și ai asociațiilor din domeniu.
De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene și ministrul Sănătății au avut, la Bruxelles, o întrevedere cu Vytenis Andriukaitis, membru al Colegiului Comisarilor responsabil pentru Sănătate și Securitate Alimentară.
‘Am discutat despre aplicația noastră pentru Agenția Europeană pentru Medicamente, subliniind importanța asigurării unui tratament echitabil tuturor candidaturilor, pe baza unei abordări echilibrate și principiale la nivelul Uniunii Europene, dar și despre modul în care putem prioritiza sănătatea în discuțiile care se poartă la nivel european în perspectiva Președinției României a Consiliului Uniunii Europene’, a punctat Victor Negrescu, citat în comunicat.
Agenția Europeană pentru Medicamente este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman. În acest moment, Agenția Europeană pentru Medicamente își are sediul la Londra, iar România va concura cu alte 18 state pentru a o găzdui.
Hotărârea finală în privința relocării va fi luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017.