„Cred că nu trebuie să construim doar o piață comună în domeniul Energiei, ci trebuie să construim, într-adevăr, o Uniune energetică. Acest lucru presupune ca să existe la nivel european un concept și mecanisme care să ajute consumatorii europeni, fie ei privați, fie companii private la nivel european.
Din păcate, o țară care este relativ independentă energetic, precum România, nu are foarte multe beneficii. Am crescut prețul energiei pentru consumatorii privați, dar, din păcate, nu reușim să exportăm, pentru că nu există interconectări, pentru că nu există o piață comună în domeniul energiei, iar foarte multe țări încă își protejează piața la nivel european”, susține europarlamentarul PSD.
UE importă 53% din energia pe care o consumă, inclusiv aproape 90% din necesarul de petrol brut, 66% din gaze naturale și 42% din combustibilii solizi. Doar în anul 2013, costul mediu pentru energia importată s-a ridicat la 400 de miliarde Euro.
Potrivit Eurostat, în ceea ce privește consumatorii casnici, prețul energiei a crescut de la cca 16 eurocenți/kWh în 2008 la aproape 20 eurocenți/kWh în 2012, la nivelul UE. În ceea ce privește consumatorii industriali, prețul energiei a crescut de la cca 10 eurocenți/kWh în 2008 la aproape 12 eurocenți/kWh în 2012, la nivelul UE.
Victor Negrescu a atras atenția decidenților europeni asupra acestor probleme și a subliniat nevoia găsirii mijloacelor necesare prin care să poate fi implementată o uniune reală în domeniul energiei.
„Am încredere că știți aceste probleme, cunoașteți nevoia consumatorilor și companiilor private de la nivel european de a forma o uniune energetică într-adevăr eficientă, într-adevăr independentă, într-adevăr interconectată. Trebuie să găsim mijloacele prin care putem să implementăm o astfel de uniune în domeniul energiei”, a afirmat vicepreședintele PSD.