Într-un interviu pentru Agerpres, Negriţoiu afirmă că piaţa de capital a consemnat transformări radicale anul trecut.
Președintele ASF se referă pe larg și la piața asigurărilor și la problematica segmentului de asigurări RCA, unde ASF are în vedere mai multe direcții de acțiune. Mișu Negrițoiu arată că notificările transmise ASF de către societățile de asigurări privind modificările de tarife RCA pentru 2015 nu confirmă ‘nici pe departe’ creșterile de preț din piață și că ASF are posibilitatea să ceară explicații suplimentare, modelele care stau la baza acestor calcule și chiar să le returneze societăților de asigurare și să le solicite să le refacă.
Negriţoiu afirmă că societăţile de asigurări au oferit reduceri în cascadă ca să obţină cotă de piaţă, dar au ignorat riscurile. „A doua categorie de costuri pe care noi ne-am concentrat au fost costurile de intermediere, costurile de achiziție — cât te costă ca să vinzi o poliță RCA. Această politică de vânzare a fost destul de volatilă, inconsecventă, pentru că am ajuns în situația în care din dorința de a obține cotă de piață, societățile au oferit reduceri în cascadă, fără un control asupra riscurilor pe care le-au expus prin aceste reduceri. Au fost de fapt niște prime comerciale, introduse în tarifele acestor polițe, și a trebuit să re-învigorăm principiile de business sănătos la nivelul societăților și cheltuielile de intermediere foarte mari pe care noi le-am identificat la nivelul brokerilor de asigurări, am intervenit și acolo cu niște măsuri nu atât de radicale cât am fi vrut noi, dar ceva mai degrabă tranzitoriu”, a spus Negriţoiu în cadrul interviului.
Acesta a mai spus că „dacă nu îți controlezi cheltuielile la acest produs ai probleme financiare și de aici rezultă că 70%—80% din piața asigurărilor RCA este deținută de patru societăți în portofoliul cărora acest produs este preponderent și care se zbat cu probleme financiare, tocmai din cauză că acest produs, fiind simplu, are și un preț corespunzător și pentru că mediul mai degrabă favorizează creșterea costurilor care depășesc veniturile. Și atunci am intervenit în ideea controlului costurilor, atât cât putem, și el se reflectă în două direcții — daunalitatea și frecvența daunalității mai mare în România decât în perioada anterioară și comparativ cu alte țări. Daunalitatea în România este de 7-10% față de 2-3% în Europa. Asta înseamnă mult mai multe prime folosite pentru plata despăgubirilor”.