„Astra nu iese din administrare specială până când nu se redresează. Noi cooperăm destul de bine cu acţionarii, facem progrese în majorarea capitalului social. La Astra majorarea de capital e mai complicată, pentru că e o societate listată. Este un proces tehnic şi nu pot spune că se va întâmpla până la o anumită dată. Pot să spun că termenul este ieri (…)”, a afirmat Mişu Negriţoiu.
Şeful ASF a menţionat, totodată, că recapitalizarea companiei Astra Asigurări este singura soluţie pentru se reveni la normalitate, în caz contrar existând şi un scenariu de avarie.
„Recapitalizarea Astra prin investitori strategici este singura soluţie pentru a aduce compania în situaţia normală. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, avem şi un scenariu de avarie. Suntem pregătiţi şi vom acţiona în consecinţă dacă lucrurile se deteriorează (…) Există un plan de recapitalizare în etape, de 490 milioane de lei. Ne-am pus de acord cu acţionarul majoritar pentru o primă infuzie de 70 milioane de lei, dar, în acelaşi timp, ne-am înţeles să identificăm investitori potenţiali care să poată aduce diferenţa de capital necesară şi care să permită societăţii să revină la standardele de funcţionare normale (..)”, a explicat Mişu Negriţoiu, care a adăugat că „nu luăm acum în calcul falimentul acestei companii, dar suntem pregătiţi pentru orice eventualitate”.
La jumătatea lunii mai, acţionarii Astra au aprobat majorarea capitalului social cu 490 milioane lei, în mai multe etape, prima tranşă fiind de aproximativ 70 milioane lei.
Majorarea capitalului social, în decurs de aproximativ un an, este una dintre măsurile care urmează a fi luate pentru relansarea activităţii, prevăzute în planul de redresare financiară al Astra SA prezentat către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cadrul raportului depus de administratorul special în data de 25 martie 2014 şi aprobat în şedinţa Consiliului ASF din 7 aprilie 2014.
Acţionarii au delegat atribuţia de majorare a capitalului social în etape succesive către administratorul special sau Directoratul societăţii, după caz. Această măsură are ca finalitate îmbunătăţirea indicatorilor prudenţiali ai societăţii.
„Succesul planului de redresare propus de noi şi aprobat de ASF este într-o foarte mare măsură dependent de susţinerea lui de către acţionarii Astra. În conformitate cu legislaţia în vigoare, fără această aprobare a AGEA el nu ar fi putut fi dus la îndeplinire oricât de favorabil ar fi fost companiei, pieţei şi asiguraţilor, dar aprobarea este doar primul pas spre implementare. Aşteptăm în continuare susţinerea planului de către acţionarii existenţi ai Astra, aşa cum de altfel aceştia şi-au manifestat intenţia pe parcursul dezbaterilor din timpul AGEA, prin subscrierea şi aportarea din prima fază imediată, a capitalului social, care urmează să fie majorat cu o sumă de aproximativ 70 de milioane lei”, au declarat reprezentanţii KPMG.
În Adunarea Generală Ordinară din 14 mai 2014, acţionarii Astra SA au decis revocarea auditorului statutar şi numirea noului auditor, Deloitte Audit SRL.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în luna februarie a acestui an deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a companiei ASTRA SA.
Citeşte şi Valoarea pieţei asigurărilor din România a ajuns la 2,05 miliarde de lei, în T1