Cancelarul Nehammer i-a cerut preşedintelui ecologist Alexander Van der Bellen să încredinţeze Partidului Libertăţii (FPOe) misiunea de a încerca formarea unei coaliţii, întrucât în virtutea practicii politice „partidul care a obţinut cele mai multe voturi trebuie să primească mandatul de a desfăşura discuţii exploratorii” pentru formarea unei coaliţii şi să „desemneze preşedintele parlamentului”, potrivit AFP.
Formaţiunea FPOe, un partid naţionalist, eurosceptic, radical anti-imigraţie şi ostil sancţiunilor împotriva Rusiei, condus de controversatul Herbert Kickl, a obţinut 28,8% din voturi, câştigând în premieră alegerile în epoca postbelică, iar pe locul doi se regăseşte la mică distanţă OeVP, cu 26,3%.
Însă preşedintele a exprimat deja rezerve faţă de Herbert Kickl şi a promis că guvernul ce va rezulta în urma negocierilor va respecta „democraţia liberală”.
Liderul extremei drepte austriece s-a remarcat şi prin ideile sale conspiraţioniste faţă de pandemia de COVID-19, dar cel mai mult provoacă îngrijorare în rândul politicienilor europeni opoziţia sa faţă de sancţiunile contra Rusiei şi riscul ca el să îngreuneze deciziile UE de susţinere a Ucrainei în războiul cu Rusia dacă ar ajunge cancelar.
Actualul cancelar Karl Nehammer ar putea fi aşadar chemat de preşedintele Van der Bellen să formeze guvernul, iar Partidului Popular austriac (OeVP) ar putea negocia mai întâi cu Partidul Social-Democrat (SPOe), care a obţinut 21,1% din voturi în alegeri, şi cu formaţiunea liberală NEOS, care a obţinut 9%.
În cazul eşecului la negocierile cu aceste partide, Nehammer s-ar putea orienta în final către o alianţă cu extrema dreaptă, dar cu condiţia ca Herbert Kickl să nu facă parte din guvern.