În fruntea agendei summitului G20 se află teme economice şi financiare, însă ordinea de zi economică a summitului riscă să treacă pe plan secund din cauza neînţelegilor dintre preşedintele american şi cel rus pe tema dosarului sirian.
Obama susţine o intervenţie militară în Siria, în timp ce Putin a cerut dovezi privind responsabilitatea atacului chimic.
Aflat într-o scurtă vizită oficială în capitala Suediei, Barack Obama a susţinut din nou importanţa unei intervenţii militare în ţara arabă. În paralel, comisia senatorială pentru politică externă a Statelor Unite a aprobat o acţiune în Siria, împotriva regimului de la Damasc, acuzat că a folosit arme chimice.
„A nu reacţiona la acest atac nu va face decât să crească riscurile de atacuri suplimentare şi ca alte ţări să utilizeze aceste arme. Nu este în joc credibilitatea mea. Credibilitatea comunităţii internaţionale este în joc, precum şi cea a SUA şi a Congresului”, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama.
De partea cealaltă, Vladimir Putin a afirmat că Rusia va reacţiona decisiv şi va accepta o ripostă militară, doar dacă se confirmă că preşedintele sirian s-a aflat în spatele atacului cu gaz chimic, aşa cum susţin Statele Unite şi Franţa.
„Potrivit legislaţiei internaţionale, doar Consiliul de Securitate al ONU poate sancţiona cu folosirea forţei un stat suveran. Orice alt pretext care poate fi invocat pentru folosirea forţei împotriva unui stat independent, suveran, este inadmisibil şi poate fi interpretat doar ca agresiune”, a declarat la rândul său, Valdimir Putin.
Dosarul sirian nu este singurul subiect asupra căruia Statele Unite şi Rusia nu sunt de acord. Cei doi lideri au avut divergenţe şi în scandalul informatorului CIA, Edward Snowden, care a primit azil în Rusia. Potrivit comitetului organizatoric al summitului, Obama şi Putin vor sta de părţi diferite ale mesei. Totodată, cei doi nu vor avea nicio întâlnire bilaterală.