NELSON MANDELA ţine prima pagină a ziarelor în întreaga lume

NELSON MANDELA a murit. Portrete ale lui Nelson Mandela, din celula de pe Robben Island şi până la ultima luptă cu timpul, ţineau vineri prima pagină a tuturor publicaţiilor din lume, mesaje de omagiu fiindu-i adresate continuu la radio şi la televiziune.
Filip Stan
06 dec. 2013, 09:51
NELSON MANDELA ţine prima pagină a ziarelor în întreaga lume

NELSON MANDELA a murit. Redacţiile se aşteptau de mult timp la anunţarea decesului primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, ţinând pregătite dosare de presă despre lupta pe care a purtat-o împotriva apartheidului.

În ţara sa, majoritatea ziarelor a apărut în alb-negru.

„Hamba kahle Madiba” (Mergi în pace, Madiba” este unul dintre numeroasele titluri în limba sa, xhosa, care îl numesc cu numele de clan pe fostul preşedinte mort vineri la vârsta de 95 de ani.

Cotidianul în limba afrikaans Die Burger scrie simplu „A plecat”, iar ziarul Sowetan scrie „Goodbye Tata” („La revedere, tată”).

„Lumea plânge” şi „Africa de Sud este în doliu”, rămasă fără un „erou al umanităţii”, scria cotidianul naţionalThe Star, reflectând amploarea reacţiilor internaţionale şi omagiul unanim.

– Pumnul ridicat

Ca simbol al unei vieţi sacrificate unui ideal de dreptate şi libertate, The New Yorker a ales un portret din tinereţe al lui Mandela, pe când încă purta mustaţă, iar Time Magazine a publicat o imagine mai recentă, cu un „Madiba” grizonant. În ambele fotografii ţine pumnul ridicat spre cer.

„Acordul între caracterul său şi evenimente l-au transformat pe Mandela într-o personalitate singulară, ieşită din comun”, scria ziarul britanic The Guardian.

În Franţa, ziarul sportiv l’Equipe a anunţat moartea lui Mandela pe o bandă neagră, pe prima pagină.

„Pasionat de sport, pe care avea să-l folosească drept element de unitate în Africa de Sud, Nelson Mandela (…) era un exemplu pentru numeroşi sportivi din întreaga lume”, sublinia cotidianul.

Într-un interviu pentru Le Parisien, ecologistul Nicolas Hulot a mărturisit că l-a numit pe fiul său Nelson „ca un omagiu adus lui Mandela”.

Le Figaro consacra doar două pagini decesului lui Mandela, în timp ce prima ediţie a Libération nu îl menţionează.

Cu pumnul ridicat, în alb-negru, Mandela apare pe site-ul Le Monde cu titlul „Nelson Mandela a murit”.

– Un gigant al vremii

„Eroul libertăţii”, titra ediţia online Der Spiegel. „Cu Nelson Mandela, lumea a pierdut unul dintre cei mai mari luptători împotriva opresiunii, unul dintre politicienii secolului care, opunând rezistenţă apartheidului în Africa de Sud, a petrecut câteva zeci de ani în închisoare”, scrie publicaţia.

„Nelson Mandela a decedat (1918-2013)” titra sobru tabloidul Bild.

„Cel mai paşnic om din lume a murit”, continua ziarul, adăugând că „lumea este în doliu pentru eroul naţional al Africii de Sud”.

În Spania, El Pais a salutat „omul care a învins rasismul”, iar în Italia Corriere della Serra saluta un „erou care a doborât apartheidul”.

Dispariţia lui Mandela a alimentat reţele de socializare, de la Twitter şi până la Facebook, unde navigatorii pe Internet îşi exprimă tristeţea că au pierdut un model de dreptate şi perseverenţă.

Mandela „este o inspiraţie cu privire la ceea ce se poate face în lupta împotriva oprimării”, apreciază Yuen Chan, profesor la Facultate de Jurnalism de la Universitatea chineză Hong Kong.

La Stockholm, unde fostul preşedinte sud-african a primit Nobelul pentru pace în 1993, ministrul de Externe Carl Bildt a scris într-un mesaj postat pe contul de Twitter că „Nelson Mandela era un gigant al timpurilor noastre. Pentru libertate. Pentru drepturile tuturor. Pentru reconciliere. Pentru compasiune. Un model în doliu”.

Spynews
Andrei de la Mireasa, sezonul 7, și iubita lui s-au despărțit după o lună de relație. Care ar fi motivul separării și ce spune și despre Simona
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile și a adunat zeci de milioane de vizualizări la scurt timp după lansare. E primul în trending și are o poveste tumultoasă
Capital.ro
UNGURII vor banii românilor. Ungaria face o mutare istorică în 2024
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Noua Comisie Eropeană va fi condusă tot de Ursula von der Leyen. Care sunt candidații propuși de guvernele țărilor din UE?
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Ce preț trebuie să plătești dacă vrei să faci plajă pe cearșaf, în Mamaia. Poate fi mai scump decât închrierea unui șezlong
Spynews
Cristina Rotaru de la Insula iubirii, mesaj cu subînțeles, după ce soțul ei, Andrei, s-a sărutat cu ispita Diandra? „Să nu fiu apreciată, iubită...” | FOTO
Evz.ro
Matilda Pascal Cojocărița, tarife accesibile. Cât costă să cânte la o nuntă
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care ar fi fost, de fapt, cauza decesului lui Sorin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo. Totul ar fi pornit de la bacterie luată la piscină
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Condamnare pentru furtul a 3 camere de supraveghere în Alba
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!