NELSON MANDELA a murit. Redacţiile se aşteptau de mult timp la anunţarea decesului primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, ţinând pregătite dosare de presă despre lupta pe care a purtat-o împotriva apartheidului.
În ţara sa, majoritatea ziarelor a apărut în alb-negru.
„Hamba kahle Madiba” (Mergi în pace, Madiba” este unul dintre numeroasele titluri în limba sa, xhosa, care îl numesc cu numele de clan pe fostul preşedinte mort vineri la vârsta de 95 de ani.
Cotidianul în limba afrikaans Die Burger scrie simplu „A plecat”, iar ziarul Sowetan scrie „Goodbye Tata” („La revedere, tată”).
„Lumea plânge” şi „Africa de Sud este în doliu”, rămasă fără un „erou al umanităţii”, scria cotidianul naţionalThe Star, reflectând amploarea reacţiilor internaţionale şi omagiul unanim.
– Pumnul ridicat
Ca simbol al unei vieţi sacrificate unui ideal de dreptate şi libertate, The New Yorker a ales un portret din tinereţe al lui Mandela, pe când încă purta mustaţă, iar Time Magazine a publicat o imagine mai recentă, cu un „Madiba” grizonant. În ambele fotografii ţine pumnul ridicat spre cer.
„Acordul între caracterul său şi evenimente l-au transformat pe Mandela într-o personalitate singulară, ieşită din comun”, scria ziarul britanic The Guardian.
În Franţa, ziarul sportiv l’Equipe a anunţat moartea lui Mandela pe o bandă neagră, pe prima pagină.
„Pasionat de sport, pe care avea să-l folosească drept element de unitate în Africa de Sud, Nelson Mandela (…) era un exemplu pentru numeroşi sportivi din întreaga lume”, sublinia cotidianul.
Într-un interviu pentru Le Parisien, ecologistul Nicolas Hulot a mărturisit că l-a numit pe fiul său Nelson „ca un omagiu adus lui Mandela”.
Le Figaro consacra doar două pagini decesului lui Mandela, în timp ce prima ediţie a Libération nu îl menţionează.
Cu pumnul ridicat, în alb-negru, Mandela apare pe site-ul Le Monde cu titlul „Nelson Mandela a murit”.
– Un gigant al vremii
„Eroul libertăţii”, titra ediţia online Der Spiegel. „Cu Nelson Mandela, lumea a pierdut unul dintre cei mai mari luptători împotriva opresiunii, unul dintre politicienii secolului care, opunând rezistenţă apartheidului în Africa de Sud, a petrecut câteva zeci de ani în închisoare”, scrie publicaţia.
„Nelson Mandela a decedat (1918-2013)” titra sobru tabloidul Bild.
„Cel mai paşnic om din lume a murit”, continua ziarul, adăugând că „lumea este în doliu pentru eroul naţional al Africii de Sud”.
În Spania, El Pais a salutat „omul care a învins rasismul”, iar în Italia Corriere della Serra saluta un „erou care a doborât apartheidul”.
Dispariţia lui Mandela a alimentat reţele de socializare, de la Twitter şi până la Facebook, unde navigatorii pe Internet îşi exprimă tristeţea că au pierdut un model de dreptate şi perseverenţă.
Mandela „este o inspiraţie cu privire la ceea ce se poate face în lupta împotriva oprimării”, apreciază Yuen Chan, profesor la Facultate de Jurnalism de la Universitatea chineză Hong Kong.
La Stockholm, unde fostul preşedinte sud-african a primit Nobelul pentru pace în 1993, ministrul de Externe Carl Bildt a scris într-un mesaj postat pe contul de Twitter că „Nelson Mandela era un gigant al timpurilor noastre. Pentru libertate. Pentru drepturile tuturor. Pentru reconciliere. Pentru compasiune. Un model în doliu”.