Nelu Iordache, Romstrade şi şefi de la Direcţia Craiova, trimişi în judecată în dosarul Transalpina

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Nelu Iordache, a firmei Romstrade şi a mai multor şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova (DRDP) în dosarul privind lucrările de modernizare a DN 67 C Bengeşti - Novaci - Rânca - Obârşia Lotrului - Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 kilometri, transmite Agerpres.
Romania TV
16 mai 2014, 10:22
Nelu Iordache, Romstrade şi şefi de la Direcţia Craiova, trimişi în judecată în dosarul Transalpina

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost deferiţi justiţiei: Constantin Şerban, director adjunct Investiţii, Ştefan Brânaru, director adjunct tehnic, Mihai Adrian Radu, şef Departament Reparaţii Capitale şi Investiţii, Ştefan Radu, şef Birou Investiţii, Ion Dina şi Marin Tudor, ambii diriginţi de şantier, Luchian Toma Panduru, angajat, toţi din cadrul DRDP Craiova, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, şi Nelu Iordache, administrator la SC Romstrade SRL, pentru instigare la aceste infracţiuni, precum şi firma controlată acesta şi Nicolae Dorel Mircea, director la Departamentul Analize – Decontări din societate.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada august 2009 – iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional respectiv, în cadrul unui contract finanţat de DRDP Craiova, inculpaţii, angajaţi ai direcţiei, au certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.

‘Pentru ca cei menţionaţi să aprobe la plată lucrările neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, inculpatul Iordache l-a determinat pe directorul la Departamentul Analize – Decontări al societăţii să întocmească în fals mai multe situaţii de lucrări şi facturile aferente. Paguba cauzată de Romstrade părţii vătămate CNADNR SA reprezentând decontarea unor lucrări neexecutate a fost estimată la suma de peste 22,8 milioane lei, fiind recuperată în întregime în cursul urmăririi penale, la solicitarea procurorilor DNA’, se arată în comunicat.

În 5 septembrie 2008, CNADNR SA – Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova a încheiat cu SC Romstrade un contract prin care constructorul se obliga să proiecteze şi să execute modernizarea drumului naţional DN 67 C Bengeşti – Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 km contra sumei de 1.231.210.293,41 lei (345.476.820,64 euro) la care se adaugă TVA de 144.195.413,18 lei.

Sursa citată arată că pentru execuţia lucrării s-au stabilit 18 luni de la emiterea ordinului de începere (22.10.2008), durată ce nu include perioada de timp friguros, iar sistemul de finanţare al lucrării era ‘credit furnizor’, respectiv că executantul mai întâi efectuează lucrările şi după finalizare i se decontează plata acestora.

‘Pe fondul apariţiei unor suspiciuni, la solicitarea procurorilor DNA, în 8 aprilie 2010, a fost adusă la cunoştinţă conducerii DRDP Craiova că directorul general al CNADNR a dispus efectuarea unui control la direcţia regională cu privire la legalitatea deconturilor efectuate şi realitatea lucrărilor executate. De la data înştiinţării şi până la data de controlului efectiv, deci perioada 8 – 23.04.2010, reprezentanţii DRDP Craiova împreună cu cei ai Sc Romstrade au întreprins demersuri pentru acoperirea deficienţelor, mai exact au fost suplimentate echipele de muncitori pentru a executa un volum cât mai mare de lucrări din cele neexecutate, dar confirmate ca fiind executate şi decontate în lunile august – octombrie 2009′, susţin procurorii.

DNA precizează că, deşi de la data întocmirii situaţiei de lucrări ( august 2009) şi până la data controlului (23 aprilie 2010) au trecut aproximativ 8 luni şi cu toate eforturile depuse de inculpaţi în perioada 8 – 23 aprilie 2010 (data anunţării controlului şi data efectuării în concret a acestuia) de a masca şi muşamaliza neregulile în executarea obiectivului investiţional DN 67C, nu s-a reuşit acoperirea tuturor lucrărilor neexecutate şi decontate de DRDP Craiova, raportul de constatare realizat confirmând faptul că în derularea proiectului au fost acceptate la plată sume mari de bani pentru lucrări neexecutate.

În cursul derulării contractului, Nelu Iordache l-a determinat pe Nicolae Dorel Mircea să întocmească în fals următoarele acte: două situaţii de lucrări prin care s-a atestat în mod nereal că Romstrade ar fi executat lucrări la trei poduri (la kilometrul 13, respectiv 121, respectiv 122), valoarea totală confirmată şi neexecutată fiind de peste 1,7 milioane lei, o situaţie de lucrări în care a inclus aprovizionarea cu materiale de construcţii în valoare de peste 17 milioane lei, documente pe care le-a depus la sediul DRDP Craiova în vederea decontării mai multor facturi cu lucrări neexecutate şi materiale achiziţionate, mai multe situaţii de lucrări prin care s-a atestat, în mod nereal, că firma ar fi executat lucrări constând în ‘doborârea copacilor cu diametre mai mari de 40 cm’ şi ‘scoaterea rădăcinilor şi a buturugilor cu diametre mai mari de 40 cm’, valoarea totală a plăţilor nelegale efectuate de DRDP Craiova fiind de peste 4 milioane lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'