Tătaru a explicat la postul B1tv modul în care sunt realizate testările pentru noul coronavirus.
„Am avut o alternanţă de cazuri raportate şi la numărul de teste lucrate. Dacă sâmbătă şi duminică lucrează un număr mai mic de teste, am putut vedea duminică şi luni un număr mic de cazuri pozitive. Reaşezarea acestora se vede în zilele de marţi, miercuri şi joi, vineri.
Avem şi o capacitate mai mare de testare, dar acum şi am avut o relaxare exagerată dincolo de normele de aplicare ale unor reluări de activităţi care s-au întâmplat în ultimele luni” , a afirmat ministrul Sănătăţii.
De asemenea, Nelu Tătaru a afirmat că „respectarea normelor trebuia să ducă la un număr de cazuri mai mic în condiţiile pantei descendente”.
„Am avut relaxări şi 1 iunie şi la 15 iunie. La 1 iulie trebuia să reluăm activitatea în restaurate.
Odată cu măsurile de relaxare, am văzut şi activarea unui curent negaţionist, de bagatelizare a tot ceea ce a fost în primele luni ale acestei pandemii, precum şi luări de poziţie a unor influenceri şi a unor figuri politice care negau existenţa pandemiei. Negau virulenţa SARS-COV2-2 şi negau efectele.
A urmat un vid legislativ – 3 iulie până pe 21 iulie – în care aproape 5.000 de pacienţi pozitivi au refuzat internarea şi au solicitat externare, neavând acel cadru în care să putem carantina şi izola”, a conchis ministrul Sănătăţii.
„Erau nişte măsuri necesare atât din punct de vedere educaţional, cât şi din punct de vedere economic, dacă ne referim la restaurante şi la teatre şi cinematografe.
Ele sunt făcute în aşa fel încât să avem o securizare, să avem o creştere relativ mică de la o zi la alta astfel încât să putem gestiona şi în spitale, dar să putem gestiona şi o activitate economică, precum şi reluarea procesului de învăţământ.
Sunt reguli care dacă le menţinem putem păstra acest platou în care suntem acum. Dacă nu le respectăm, atunci să ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri noi de la o zi la alta”, a explicat ministrul Sănătăţii, conform sursei citate.
De asemenea, Tătaru a spus că se poate ajunge la peste 2.000 de îmbolnăviri zilnic, dacă nu vor fi respectate regulile de protecţie.
„Avem nişte griji cum trimitem copiii la şcoală, dar nu ne uităm că în parcuri sunt copii şi nu le asigurăm anumite condiţii. (…) Să ne obişnuim să trăim cu această pandemie un an jumătate, doi, pentru că acest virus nu va pleca aşa de uşor”, a mai declarat Tătaru.
Ministrul Sănătăţii le recomandă părinţilor să îi înveţe pe copii să respecte regulile de protecţie împotriva răspândirii virusului.
„Va fi o toamnă plină, nu o toamnă grea, dar o toamnă plină”, a mai afirmat Tătaru.