Nelu Tătaru, anunţ despre deschiderea şcolilor din Bucureşti. GHIDURI pentru fiecare scenariu

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că, în acest moment, în Bucureşti nu sunt şcoli care ''să nu poată duce'' măcar scenariul 2 privind începerea anului şcolar.
Filip Stan
01 sept. 2020, 09:14
Nelu Tătaru, anunţ despre deschiderea şcolilor din Bucureşti. GHIDURI pentru fiecare scenariu

Pe 7 vom avea acea evaluare, pe 10 Consiliul de Administraţie al fiecărei şcoli va adapta, în funcţie de acea evaluare, scenariile. Haideţi să facem ca până pe 7 sau până pe 10 să avem o scădere a ratei în Bucureşti şi să asigurăm începerea anului şcolar şi în Bucureşti. În acest moment nu avem şcoli care să nu poată duce măcar scenariul 2″, a declarat Nelu Tătaru, marţi, într-o conferinţă de presă despre începerea noului an şcolar.

El a explicat, întrebat în acest sens, că elevii din clasele primare vor purta mască. „Condiţia, am spus-o, pentru toată lumea, în această pandemie: portul măştii, distanţarea fizică, dezinfecţia, reguli de igienă”, a spus Tătaru.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat marţi că ordinele comune de miniştri privind redeschiderea şcolilor, teatrelor, cinematografelor şi a restaurantelor vor fi publicate marţi în Monitorul Oficial. „Astăzi vor apărea în Monitorul Oficial şi ordinele comune, cu ministrul Educaţiei, care a fost semnat de ieri, cu redeschiderea şcolilor, cu ministrul Culturii, pe deschiderea cinematografelor şi teatrelor, cu ministrul Economiei, pe deschiderea restaurantelor”, a declarat Nelu Tătaru într-o conferinţă de presă pe tema începerii noului an şcolar.

Consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor transmite pe 10 septembrie scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

 

„Pe 7 septembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face publică şi către instituţiile statului evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. În acest moment avem 3.181 de unităţi administrativ-teritoriale, fiecare din aceste unităţi va primi evaluare, în funcţie de care se va face deschiderea anului şcolar, în funcţie de scenarii pentru fiecare unitate şcolară în parte. Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă. Libertatea, în ghilimele, acordată unităţilor de învăţământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor şi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, este acea descentralizare, în contextul în care vrem ca fiecare unitate şcolară să înceapă particular acest an şcolar şi scenariile pe care le-am prezentat acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate şcolară în parte „, a declarat Nelu Tătaru într-o conferinţă de presă referitoare la începerea noului an şcolar.

 

Monica Anisie a răbufnit în conferința de presă: ‘Sunt total dezamăgită’

El a adăugat că primordială pentru ca şcoală să înceapă în cel mai dorit scenariu, scenariu 1, este distanţarea.

„Existenţa acestei distanţări de un metru sau folosirea unor separatoare este o condiţie pentru aplicarea primului scenariu. La fel, condiţiile în care există circuite în şcoli, pentru a putea asigura circuitul de la intrarea în curte până la intrarea în şcoală, diferenţierea orarelor la clasele primare, pentru a putea gestiona orele de pauză, precum şi ieşirea copiilor în curtea interioară, grupurile sociale. Dacă urmărind evoluţia în timp şi evoluţia în comunitatea europeană, vedem că sunt luate măsuri similare, pe care le propunem noi astăzi”, a spus Tătaru.

Ministrul a subliniat că autorităţile îşi doresc şi consideră că multe şcoli pot desfăşura activitatea în condiţiile scenariului 1, dar, a adăugat el, rămâne la latitudinea conducerii fiecărei unităţi şcolare.

„Regulile impuse în condiţiile unei pandemii le vom respecta, în funcţie de fiecare scenariu în parte. Vrem şi considerăm că cele mai multe şcoli pot desfăşura o activitate într-un scenariu 1, ceea ce este de dorit, dar rămâne la latitudinea şi libertatea adaptării celor trei scenarii la fiecare unitate şcolară în parte”, a mai spus Tătaru.

Cele 3 scenarii pentru începerea noului an școlar:
 
În funcție de situația epidemiologică generală, de particularitățile regionale și de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, autoritățile implicate în gestionarea prevenirii îmbolnăvirilor vor pune în aplicare următoarele scenarii, potrivit draftului Ministerului Sănătății:
 
Scenariul 1:
  • Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 2:
  • Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și
  • Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 3:
  • Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că au fost elaborate ghidurile metodologice pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ.
 

Potrivit ministrului, au fost elaborate astfel de ghiduri pe fiecare nivel – preşcolar, primar, gimnazial, liceal.

„Aşa cum am promis, în această perioadă am elaborat ghidurile metodologice, ghiduri pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ. Aceste ghiduri sunt organizate pe fiecare nivel: avem ghiduri pentru educaţie timpurie, ghiduri pentru învăţământ preşcolar, dar şi pentru primar, gimnazial, liceal, vocaţional, învăţământ profesional şi tehnic şi, nu în ultimul rând, pentru învăţământul special”, a spus Anisie.

Potrivit acesteia, în cadrul Ministerului Educaţiei au fost realizate „reperele metodologice” pentru începutul de an şcolar.

„Aceste repere metodologice vin în sprijinul cadrelor didactice. Astfel, profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce priveşte modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor. Prin urmare, pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificarea calendaristică realizată înainte de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat în timpul suspendării cursurilor şi ceea ce elevul a reţinut în perioada în care învăţământul s-a mutat în spaţiul online”, a mai susţinut Anisie.

Ministrul a spus că au fost elaborate toate metodologiile pentru examenele naţionale organizate în anul şcolar 2020-2021.

„Nu în ultimul rând s-a realizat şi noul Regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în acest nou regulament veţi regăsi ceea ce am promis încă de la începutul mandatului meu, şi anume veţi regăsi debirocratizarea activităţii didactice. Mai mult decât atât, sunt prevăzute măsuri în aşa fel încât activitatea cadrului didactic să se concentreze asupra elevului şi nu asupra realizării hârtiilor. Prin urmare, comisia de tăiat hârtii realizată la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării a propus reducerea acestui număr de hârtii şi iată că se şi realizează”, a mai arătat ministrul Educaţiei.

Monica Anisie a spus că au fost realizate filmări pentru proiectul pe care Ministerul Educaţiei îl are în parteneriat cu Televiziunea Română – „Teleşcoala”.

„Pentru că am primit din partea părinţilor, din partea elevilor, dar şi pentru că profesorii au solicitat să continuăm cu elaborarea testelor de antrenament, vă anunţ că am decis să continuăm şi să facem săptămânal teste de antrenament pentru elevii care susţin examenele naţionale”, a mai spus Anisie.

Ea a anunţat deschiderea, începând de marţi, a unui portal de informare, intitulat educatiacontinua.edu.ro, unde toţi cei interesaţi vor găsi informaţiile necesare privitoare la anul şcolar.

„Întrucât în spaţiul public sunt atâtea întrebări la care se aşteaptă răspunsuri şi ştiu şi înţeleg toate aceste întrebări ale părinţilor, ale elevilor, uneori chiar şi ale profesorilor, am decis să deschid o linie de tel verde la Ministerul Educaţiei, o linie care va fi dedicată răspunsurilor adresate de către părinţi şi elevi”, a mai declarat Anisie.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană