Nelu Tătaru (PNL), fost ministru al Sănătății, acum consilier onorific al premierului Florin Cîțu, a declarat, marți, la B1 TV, că valul patru a fost complicat de o oboseală pandemică, dar și de o stare de relaxare.
„Sunt niște variante de lucru pe care trebuie să le avem în vedere în condițiile în care vedem un val patru destul de agresiv, vedem o dublare a numărului de cazuri și decese de la o zi la alta. Cred că acest val patru a fost complicat de o oboseală pandemică și de o stare de relaxare ca și cum ar fi trecut după o vară fierbinte și o lipsă de vaccinare.
Raed Arafat face lumină în cazul vaccinării obligatorie: Dacă nu va fi imunizare în instituțiile cu expunere publică, vom avea cel puțin testarea periodică
Noi nu trebuie să avem decât două paliere pe care să lucrăm: un palier este a respecta acele restricții, nu trebuie altele în plus și vaccinarea. (…) Sunt locuri unde ar trebui să știm că mergem în siguranță și plecăm în siguranță fără a fi infectați de acolo. Cei care de doi ani sunt în linia întâi au obosit, dar trebuie să aibă și capacitatea de a rămâne în linia întâi”, a spus Nelu Tătaru.
”Până astăzi, 14 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.126.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.068.122 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 3.929 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, conform datelor transmise de autorităţi.
În Bucureşti sunt 459 de cazuri noi de COVID-19, în Suceava – 215, Timiş – 167 , Maramureş – 155, Cluj – 134, Iaşi – 123, Teleorman – 113, Ilfov – 109, Constanţa – 104. Celelalte judeţe au sub 100 de cazuri.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este 1,19 la nivel naţional.
„Ne pregătim ca această pandemie să fie transformată în următorii ani într-o boală sezonieră, un vaccin anual, la fel ca şi gripa, şi să o putem gestiona. Încă suntem într-un an pandemic, 2022 va fi un an de ieşire din pandemie şi de abia din 2023 să ne aşteptăm la un an normal. (…) Suntem într-un moment în care putem gestiona un val patru, nu suntem atât de nepregătiţi ca în 2020, venim după nouă luni de vaccinare şi cred că ar trebui să putem să înţelegem că un minim efort al unei vaccinări poate însemna un loc pentru bătrânii noştri care suferă de alte boli în spitalele din România”, a mai transmis Nelu Tătaru.