Nelu Tătaru contrazice OMS: „S-ar putea ca numărul de cazuri să scadă în octombrie sau în noiembrie”

Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă, transmițând că pandemia de coronavirus s-ar putea agrava în lunile următoare. Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, în cazul României evoluția va fi influențată de comportamentul românilor, acesta spunând că "lunile de foc vor fi după cum ni le facem noi”.
Filip Stan
15 sept. 2020, 05:15
Nelu Tătaru contrazice OMS:

Potrivit lui Nelu Tătaru, modul în care românii vor respecta regulile va fi cel care va dicta evoluția pandemiei pe teritoriul României.

„Suntem în a două faza a primului val sau a doua cocoașă. Suntem în acel platou pe care intenționăm să-l menținem în aceste două săptămâni, 10 – 14 zile în care vedem efectul de la începutul școlii, efect pe care trebuie să-l vedem în rândul copiilor, dar și în rândul profesorilor.

Nelu Tătaru: „Nimeni nu îşi permite să facă experimente cu copiii şi cu profesorii. Sunt nişte reguli, trebuie să le menţinem”

Respectarea regulior ar trebui să ne lase în același platou cu creștere relativ mică de la o zi la alta. Contextul respectării regulilor rămâne cheia de boltă la tot ce va urma. Condițiile în care ducem spre începtuul de octombrie și vedem că gestionăm bine începutul acestei școli și continuarea perioadei de învățământ ne va putea face ca spre jumătatea a doua a lunii octombrie – noiembrie să avem și o scădere a numărului de cazuri. Să nu uităm că va veni sezonul rece, să nu uităm că va veni sezonul gripal, să nu uităm că există comorbidități. Trebuie să avem grijă la toate. Luni de foc vor fi după cum ni le facem noi”, a afirmat Nelu Tătaru la Digi 24.

Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, primul val al epidemiei de Covid-19 nu a trecut în România. Acesta a spus că dacă se respectă regulile, s-ar putea ca numărul de cazuri să scadă în a doua jumătate a lunii octombrie sau în noiembrie.

Cum explică Tătaru că în Germania se poate și fără mască la școală, și în România nu

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că în acest moment nu este cazul să lase la latitudinea școlilor decizia privind obligativitatea purtării măștilor în timpul orelor, iar acest lucru se întâmplă în unele școli din Germania pentru „că au un anumit standard” și au și „clase mari”.

Întrebat la Digi 24, dacă ar avea curajul să lase şcolilor deciziile privind purtarea măştii sau cântatul la orele de muzică, precum în landul Baden-Württemberg din Germania, a afirmat că, până acum, la noi în ţară, respectarea regulilor a dus la „rezultate bune şi ne ajută să trecem peste acest moment pandemic”.

Citeşte şi Alertă maximă în prima zi de şcoală. Autorităţile au descoperit 114 tipuri de măşti neconforme

„Mă repet. Nu facem experimente. Ne-am asumat ca minister, ca guvern, ca administraţie să trecem de această pandemie şi să trecem cu cât mai puţine îmbolnăviri şi cu cât mai puţine victime. Nu ştiu dacă cineva îşi poate permite – Guvernul României nu – să facă experimente în acest moment. În acest moment avem nişte reguli impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, nişte ordine comune Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii pe care toţi într-un parteneriat suntem obligaţi să le respectăm”, a spus ministrul.

Tătaru consideră că şcolile amintite „au un anumit standard” şi pledează pentru purtarea măştii şi în exterior „când avem grupuri şi avem aglomerări umane”. „Eu am văzut acele şcoli. Sunt şcoli care au un anumit standard. Menţin şi cubajul, menţin şi distanţa şi atunci pot încerca şi distanţa. Au clase mari, au o distanţare care le permite să nu poarte acea mască în timpul orelor. Acea mască o vor purta la ieşirea în pauză, pe culoare, la ieşirea în curtea interioară, acolo unde se formează acele aglomerări. (…) Şi noi şi celelalte ţări explicam foarte clar în ce măsură se poate sta fără o mască. La început era în exterior. Dar atunci când avem grupuri şi avem aglomerări umane şi în exterior, purtăm o mască. Acolo unde nu putem respecta o distanţare fizică, purtăm o mască”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai