Nelu Tătaru dă de pământ cu noul ministru al Sănătăţii. Acesta a subliniat că actualul ministru avea o ordonanță de urgență ce trebuia folosită pentru a se evita incidentul cumplit în care şi-au pierdut viaţa în tragedia de la Balș.
„E acel raport de după Piatra Neamț. S-a făcut solicitare către corpul de control, după cum știți Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Orban stipula pe fonduri europene pentru a reface aceste instalații. Din informaţiile mele, aceste OUG se afla pe masa inițiatorilor la Ministerul Sănătăţii si al Fondurilor europene. Noi avem acoperiri diferite: eu sunt chirurg, el economist şi abordarile sunt diferite.”, a declarat Nelu Tătaru.
Întrebat dacă a discutat cu actualulu ministru despre raport și OUG, Tătaru susține că nu a fost „solicitat”.
„N-am fost solicitat, noi avem abordări diferite, eu sunt chirurg, el este economist. (…) Cred că se impune punerea în practică a acestui plan de conformare, dincolo de orice discuție. Orice zi câstigată e o zi în plus, o zi în care nu mai permitem să se întâmple astfel de lucruri”, a mai declarat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, sâmbătă seara, primele măsuri după incendiul de la Institutul „Matei Balș”. Ministrul a promis înființarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale și, pentru a reduce presiunea pe secțiile care tratează COVID, toate locurile noi pentru vaccinarea anti-COVID vor fi în următoarele săptămâni doar pentru vârstnici, bolnavii cronici, persoane cu handicap.
„Încep prin a transmite condoleanțe familiilor îndoliate. Suntem alături de pacienți și de familiile celor internați. Apreciez eforturile celor care au intervenit: eforturile personalului de la Matei Balș, ei au evacuat pacienții de la ultimele etaje. Le mulțumesc. Sistemul sanitar are păcate vechi. Sunt de 30 de ani.
Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii ca la Balș, Piatra Neamț să nu se mai întâmple. Lucrăm cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate. Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la raportul din noiembrie 2020.
Nu știm cu exactitate cauzele tragediei de la Matei Balș. Pandemia a pus presiuni suplimentare asupra spitalelor și personalului. E un număr mare de pacienți care are nevoie de oxigen. De aceea, securitatea la incendiu e deosebit de dificilă. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoate măsuri după ancheta de la Balș.
Remarc ruptura de comunicare între spitale și rudele pacienților. Lucrăm deja de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la fiecare spital.
A treia măsură discutată deja cu premierul e un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni, bani din bugetul național și ne vom asigura că sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea infrastructurii de siguranță la incendii, la cutremur și la unul din marii criminali – infecțiile nosocomiale.
O ultimă măsură e cea legată de însăși aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil. Am verificat din nou statisticile recente și 85% din decese sunt la persoane de peste 65 de ani. 95,1% din decese sunt la persoane care aveau deja boli cronice. Avem acceptul premierului ca în perioada următoare, în luna februarie pentru toate locurile noi din platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnici, cei cu boli cronice, cei cu handicap.”, susţinea Vlad Voiculescu.