Întrebat despre eficienţa testelor pentru COVID-19, Nelu Tătaru a declarat, la TVR, că „rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, ţine de manualitate, ţine de reactivii folosiţi”.
„Statul suportă preţul unui test. Este 200 de lei pe care îl decontăm prin programul naţinoal de boli transmisibile SARS-COV-2. Avem anumite reguli prin care aceste teste sunt decontate de Ministerul Sănătăţii. Cele făcute în afara acelui protocol sunt plătite”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
„În acest moment, testăm tot ce înseamnă simptomatic, tot ce înseamnă personal medical simptomatic, persoane vârstnice din cămine, tot ce înseamnă persoane care îngrijesc aceste persoane vârstnice o dată la două săptămâni, toţi cei dializaţi, toţi cei care sunt oncologici, cei care se pregătesc pentru un transplant, femeile însărcinate când ies din izolare sau din carantină”, a spus Nelu Tătaru, conform sursei citate.
Cât despre realizarea de testări în masă, ministrul Sănătăţii a explicat că această procedură „nu o găsim în nicio ţară”.
„Trebuie să plecăm de la o premisă: testul este o stare de moment. În primele două zile o să avem un test negativ chiar dacă bolnavul este infectat. Până când infecţia virală ajunge la un moment în care să fie detectabilă, vom avea un test negativ.
Recomandarea pentru asimptomatici sau pentru contacţi este a se testa a cincea sau a şasea zi când avem siguranţa că replicarea virală, dacă este prezentă, poate reprezenta un test pozitiv”, a explicat ministrul Sănătăţii.