Trei pacienţi au murit, luni seară, după ce au rămas fără oxigen, într-o unitate mobilă de Terapie Intensivă aflată la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a făcut o serie de declarații referitoare la acest incident.
„După cum știți, în perioada anului trecut noi făceam transferuri de pacienți din București de la ATI în spitale din întreaga țară. Acum vorbim de un timp de un an de zile de pandemie, cred că soluția ar fi găsirea locurilor în spitale și transferul acestor pacienți către alte unități de Terapie Intensivă.
Cu aceste unități mobile de Terapie Intensivă, am avut și am efectuat situațiile de urgență. Și în timpul pandemiei anul trecut au necesitat reparații din cauza unor defecțiuni. Orice amplasare a acestor unități mobile de ATI într-o anumită locație trebuie să beneficieze de o anumită evaluare. DSU e cel care are în custodie aceste unități mobile de ATI. Experții care sunt abilitați în a repara sau evalua starea acestor unități mobile”, a declarat Nelu Tătaru la România Tv.
Fostul ministru Tătaru spune că toate problemele de acest gen trebuie raportate la DSP. „Trebuie să știe aceste incidente. După evaluare, după reparație, este o perioadă de probă pentru aceste unități mobile”.
A dumneavostră a fost decizia de a avea spitale COVID, spitale normale. De ce nu ați optat pentru circuite separate în fiecare spital?
„Spitalele noastre nu pot avea circuite separate. Dotările pe care le aveam atunci nu ne permitea acest lucru”.
Cine răspunde pentru îngrijirea bolnavilor din tiruri. DSP sau Ministerul Sănătății prin medici?
„Operaționalizarea tirului se face de către DSU, dar activitatea medicală este asigurată de personalul medical. Orice modificare tehnică trebuie anunțată de către medici la DSU. De obicei există la TIR și personal de la DSU care asigură operaționalizarea acelui TIR”.
Ce trebuia făcut în situația de la Victor Babeș?
„Când s-a oprit oxigenul trebuia sunat și la 112. Asistentul anunță medicul, medicul anunță cei care fac mentenanța. În primul rând trebuie să asiguri pacientul, să găsești o cale. Ori avem butelii care merg cu acele ventilatoare ori solicităm 112 pentru a putea fi preluați pacienții”.