Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că atunci când va fi nevoie, transferurile în străinătate ale pacienţilor infectaţi cu coronavirus vor fi gestionate centralizat la nivel european.
„La nivelul Comisiei Europene se fac aceste transferuri, cum avem comandamentul pentru vaccin, cum avem eu ştiu, comandamentul pentru medicamente, remdesivir. Există şi acest comandament. Este un comandament care va face o gestionarea acestor cazuri, dar în acest moment nu este cazul la noi.
Noi am evaluat la nivelul fiecărui spital potenţialul de extensie a paturilor de terapie intensivă odată ca şi dotare, a doua oară că şi personal, şi avem şi evaluarea lor la nivel de judeţ şi la nivel de regiune. avem, acele pături care sunt operaţionale în acest moment sau operaționabile în 7-14 zile în măsura în care va fi nevoie”.”, a declarat Tătaru, potrivit stirileprotv.ro.
Medicii care se ocupă de pacienţii cu coronavirus spun că trasferul acestora în străinătate trebuie să fie ultima soluţie.
„Până când în România sunt paturi de terapie intensivă este important ca pacientul de terapie sau pacientul critic să beneficieze cât mai rapid de această asistență acolo unde este patul liber. Un pacient critic poate muri în timpul transferului. Atunci când ne gândim la viaţă şi la faptul că trebuie să facem orice pentru a salva viaţa până la urmă transferul este o soluţie însă ar trebui să fie ultima soluţie la care apelăm”, a declarat Beatrice Mahler, manager Institutul de pneumoftiziologie Marius Nasta.
Klaus Iohannis a dat asigurări, marţi, că se vor găsi locuri în secţiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus. Preşedintele a mărturisit că este, însă, o „cursă complicată fiindcă aceste locuri se creează greu, iar pandemia se răspândeşte tot mai repede”.
„Cu siguranţă se vor găsi locuri. E o temă importantă, dar foarte complicată. Eu aduc pe tapet această problemă a locurilor de la ATI, a locurilor de la ATI cu ventilator.
De la săptămână la săptămână locurile de la ATI cresc. E o cursă complicată fiindcă aceste locuri se creează greu, iar pandemia se răspândeşte tot mai repede”, a explicat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni.
De asemenea, preşedintele e convins că această problemă poate fi soluţionată deoarece e vorba despre „comunicarea dintre spitale”.
„Sunt două aspecte. E vorba de comunicarea dintre spitale. E loc de mai bine. Sper să nu se repete ce s-a întâmplat în Timişoara. Nici nu e nevoie să vorbească directorii de spitale între ei, există departamentul de urgenţă.
Toate aceste lucruri sunt la modul foarte serios tratate de Ministerul Sănătăţii. Tătaru e în legătură permanentă cu toate spitalele”, a adăugat preşedintele României.
Reamintim că transferurile pacienţilor COVID dintr-o ţară în alta s-au făcut deja între state vecine precum Olanda şi Germania sau Franţa şi Germania, mai ales la nivelul unor localităţi transfrontaliere, apropiate una de cealaltă.