Nelu Tătaru îl critică pe ministrul Vlad Voiculescu după gafa acestuia privind înmormântarea morţilor COVID-19.
„Se face o diferențiere între cei care sunt pozitivi în momentul decesului și cei care s-au negativat în perioada de spitalizare. Pentru cei care s-au negativat pe perioada spitalizării, acea ceremonie a înmormântării se face creştineşte, conform cutumelor bisericeşti. Pentru cei care erau pozitivi, conform ordinului care era dat anul trecut, se făcea cu izolarea celor care prezentau încă virusul în momentul decesului”, a explicat fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru.
Întrebat dacă trebuiau sa fie îmbrăcate sau nu persoanele decedate de COVID, Nelu Tătaru a spus că „potrivit ordinului, nu”.
„Cei care erau pozitivi în momentul decesului plecau din spital izolați, după ordin, care a fost evaluat și de medici legiști”, a mai completat Nelu Tătaru.
Întrebat cine ar fi trebuit să îi spună actualului ministru despre Ordinului ministrului sănătăţii pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARSCoV2), Nelu Tătaru a explicat că „acel ordin exista, poate fi consultat”
„Orice demnitar care ajunge într-o funcție evaluează orice documente care sunt în vigoare”, a răspuns Nelu Tătaru.
Vlad Voiculescu s-a dat de gol că nu ştie cum sunt înmormântaţi morţii de COVID-19, în contextul în care Guvernul modifică regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza noului coroanvirus. Ministrul Sănătăţii nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor care i-au citit parte din prevederile protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARSCoV2).
Reporter: Cadavrele contaminate ca urmare a infecţiei cu COVID-19 confirmate prin teste specifice de la laborator care au fost autopsiate se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârşitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecţiei. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.
Aţi fost informat greşit?
Vlad Voiculescu: O să verific lucrul ăsta.
Reporter: Aţi spus că nu există aşa ceva…
Vlad Voiculescu: Altă întrebare, vă rog.
Regulile speciale care trebuie respectate pentru înmormântarea persoanelor decedate de COVID sunt prevăzute în ordinul nr. 570 din 6 aprilie 2020 privind modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 436/2020, în mandatul ministrului Sănătăţii al lui Nelu Tătaru.
„Cadavrele contaminate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârşitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecţiei.
Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.
După identificarea cadavrului de către aparţinătorii decedatului sau de către cei desemnaţi în condiţiile prezentului protocol şi semnarea actelor care atestă identificarea, personalul echipei medico-legale implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluţie de formaldehidă peste cadavru, apoi acesta este introdus în doi saci rezistenţi de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fină.
Ulterior, corpul învelit în cei doi saci de vinil se introduce în sicriu, se pulverizează cu produs biocid de tip TP22 sau formol, urmând a se închide şi sigila sicriul înainte de ieşirea din instituţia medico-legală şi predarea către aparţinători, aceştia din urmă având obligaţia de a nu-l mai deschide ulterior”, conform punctului 7 din ordinul nr. 570 din 6 aprilie 2020.