Ministrul Sănătății afirmă că România nu a atins încă vârful epidemiei de coronavirus și că trebuie să mai treacă cel puțin o săptămână pentru a putea spera la scăderea numărului de noi cazuri. În privința măsurilor de relaxare, el avertizează că o mică parte a populației, care nu respectă regulile de distanțare socială, poate produce efecte nedorite asupra unei majorități care respectă măsurile impuse de autorități.
”Noi trebuie să urmărim acele focare care se nasc în acest moment. Nu mai avem acea transmitere intensă în comunitate, avem focare în căminele de bătrâni, în căminele de asistați neuropsihic, la personalul care îi îngrijesc pe cei din aceste cămine și la personalul medical. Aici trebuie să venim cu niște reguli de precauție. Nu mai avem acel aflux de pacieți care umplu unitățile de primiri urgențe”, a explicat Tătaru, precizând că, prin intervenție autorităților, aceste focare pot fi izolate.
Ministrul Sănătății a mai precizat că dacă se va păstra tendința din acest moment, spre sfârșitul acestei săptămâni s-ar putea ajunge la o scădere a numărului de cazuri de îmbolnăvire în România.
Referitor la o eventuală creştere a numărului de cazuri în jurul datei de 15 mai, când ar trebui să înceteze starea de urgenţă, ministrul a spus că, ”dacă va fi un scenariu negru, atunci recomandarea este de a păstra starea de urgență. Ritmul pe care îl avem în acest moment este unul stabil, avem 250-300 de cazuri de la o zi la alta”.
Tătaru a spus, joi seară, că o evaluare a deceselor care au avut loc în spitale în primele trei luni ale acestui an arată că „fluctuaţiile sunt foarte mici” de la o lună la alta, iar statisticile cu persoanele care aveau şi alte boli, unele grave, dar care au fost raportate ca decedate din cauza COVID-19 sunt raportate astfel ca urmare a recomandărilor primite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Acesta a menţionat că în prezent se face o evaluare a numărului de cazuri, iar datele arată că 87% dintre cei decedaţi în ultima săptămână aveau şi alte boli, restul de 13% murind din cauza unei insuficienţe multiple de organe, pe fondul infectării cu SARS-CoV-2.
„Acea boală, leucemia sau boala cronică (…) nu o avea de ieri, să spun că astăzi a fost momentul în care acea boală a decompensat. Un cumul de factori au dus la deces”, a declarat Nelu Tătaru.
El a spus că persoanele fără comorbidităţi şi care au suferit insuficienţă multiplă de organe sunt cele care au murit exclusiv din cauza COVID-19, iar în cazul acestora necropsiile arată modificări ale organelor vitale.
„Urmărim ca această constanță să dureze 7-10 zile, apoi așteptăm să scadă”, a declarat ministrul, adăugând că în jurul datei de 15 mai se va vedea cum s-au comportat românii de 1 mai, în funcție de evoluția cazurilor.
Chiar și în scenariul relaxării restricțiilor, monitorizarea cazurilor va continua și, dacă se va constata o creștere a numărului, vor fi reintroduse restricții. Ministrul a făcut apel la populație să respecte măsurile de igienă, distanțare socială și să poarte mască, spunând că va fi răspunderea lor și că este de ajuns ca un număr mic de oameni care nu respectă aceste reguli să producă efecte negative asupra unei majorități care ține cont de ele.
„10% destul de vocali pot doborî 90% care sunt cuminți”, a spus ministrul. În acest context, el a vorbit și de decizia CCR de a declara neconstituționale amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare.„Degeaba avem reguli dacă celor care nu le respectă nu li se întâmplă nimic”, a afirmat Nelu Tătaru la Digi 24.