Nelu Tătaru spune că nu este de acord ca medicii care vaccinează persoanele neprogramate să fie sancţionaţi. Declaraţia fostului ministru este făcută după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora şeful Ministerului Sănătăţii lucrează la un document normativ prin care sunt sacţionaţi medicii care nu se asigură că sunt respectate cu stricteţe programările pentru vaccinul antiCOVID, fiind stabilite amenzi între 10.000 de lei şi 20.000 de lei pentru aceştia.
„Cred ca dreptatea este a doctorului, avem un corp medical care a fost acolo. La inceput, de frica, medicul iesea la pensie, demisiona sau isi lua concediu de odihna. Nu stiu daca cineva poate gandi normal sa sanctionam un cadru medical. Nu cred ca se va ajunge acolo, astfel incat un medic sa fie sanctionat. Daca avem o doza de ce sa o aruncam? Eu nu sunt de acord”, a spus Nelu Tătaru, luni seară, la Antena 3.
Reamintim că Vlad Voiculescu a vorbit în urmă cu o lună în rumă despre sancţionarea oricărei nerespectări a listei de vaccinare: „Dacă un coordonator al unui centru de vaccinare va binevoi să ia un vaccin care ar trebui să meargă către o persoană vârstnică, sau către o persoană cu o boală cronică sau către o persoană care are cu adevărat nevoie şi să vaccineze un amic, un vecin sau mai ştiu eu pe cine, va trebui să plătească pentru asta şi suma va trebui să fie una de care să-şi aducă aminte fără bucurie”, a declarat Vlad Voiculescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24 de la sfârşitul lunii ianuarie.
Ministerul Sănătăţii are un proiect de hotărâre care vizează completarea Hotărârii de Guvern 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice. Astfel, potrivit documentului pregătit „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000”.
Ce trebuie să ştie toţi medicii:
a) nerespectarea privind programarea grupelor populaţionale prioritate, în platforma naţională de Rovaccinare, de către medicul de familie, conform fiecărei etape, cum sunt ele stabilite în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19;
b) realizarea procesului de vaccinare în centre de vaccinare, de către personalul medico-sanitar, fără a respecta programarea în platforma naţională Rovaccinare, potrivit draft-ului actului normativ, au precizat surse politice pentru „Adevărul”.
Astfel, se pare că amenzile uriaşe ar descuraja implicarea personalului medical în munca din centrele de vaccinare anti-COVID, dar şi a medicilor de familie, acest lucru adăugându-se oricum lipsei de personal medical din sistem.
Şi persoanele fizice ar plăti bani grei, fiind stabilite amezi între 30.000 de lei şi 50.000 de lei pentru „nerespectarea obligaţiei de către instituţii de a planifica personalul cu care acestea au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu, după caz, în platforma naţională de Rovaccinare, conform fiecărei etape, astfel cum sunt ele stabilite în Strategia nr. 1.031/2020, cu modificările ulterioare, precum şi alte măsuri în domeniul sănătăţii”. Proiectul de hotărâre ar urma să intre în vigoare la 10 zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial.
Vlad Voiculescu a vorbit în urmă cu o lună în rumă despre sancţionarea oricărei nerespectări a listei de vaccinare: „Dacă un coordonator al unui centru de vaccinare va binevoi să ia un vaccin care ar trebui să meargă către o persoană vârstnică, sau către o persoană cu o boală cronică sau către o persoană care are cu adevărat nevoie şi să vaccineze un amic, un vecin sau mai ştiu eu pe cine, va trebui să plătească pentru asta şi suma va trebui să fie una de care să-şi aducă aminte fără bucurie”, a declarat Vlad Voiculescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24 de la sfârşitul lunii ianuarie.
Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la informațiile vehiculate de mass-media referitoare la introducerea de amenzi de până la 20.000 de lei pentru medici în cazul în care vaccinează anti COVID-19 persoane care nu sunt programate:
Ministerul Sănătății monitorizează campania de vaccinare anti COVID-19 și face verificări, în baza reglementărilor în vigoare, acolo unde sunt semnalate abuzuri.
Prioritatea Ministerului Sănătății este protejarea prin imunizare a persoanelor la risc: adulții peste 65 de ani, cei care suferă de boli cronice, sunt încadrați într-un grad de handicap, imobilizați, imunodeprimați sau fără adăpost.