Tătaru a recunoscut că pandemia de COVID-19 a fost o provocare pentru toţi: minister, administraţii locale, manageri de spitale, populaţie.
Managerii de spitale, luaţi prin surprindere de pandemie
El le reproşează managerilor că, în condiţiile în care, în China, epidemia a debutat din decembrie 2019, aceştia ar fi trebuit să fie pregătiţi într-o anumită măsură: „Fiecare are un plan de achiziţii în care îşi asigură necesarul de medicamente, materiale sanitare. Un manager slab mereu va acuza subfinanţarea. Un manager bun ştie să drămuiască”, spune ministrul.
Tătaru speră că, după trecerea pandemiei, managerii de spitale vor avea altă gândire: „Poate după trecerea pandemiei, vom schimba gândirea unui manager pus. Poate fi și pus politic, reprezentant al unei puteri, dar după șase luni să se vorbească despre el că este un manager bun. Politicul te urcă sau te coboară. Un manager prost te coboară și politic”, declară Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătăţii recunoaşte că sunt multe de schimbat în sistemul medical din România, şi din punct de vedere legislativ, şi din punct de vedere managerial, şi în administrația locală: „Un val, dacă nu te ia, te mişcă doi metri mai încolo. Cred că pe noi ne-a mişcat un pas mai încolo. După ce trece pandemia, am în plan să evaluăm fiecare unitate sanitară în parte„, îşi declară ministrul intenţiile.
Direcţiile de Sănătate Publică duc lipsă de specialişti
În ceea ce priveşte Direcţiile de Sănătate Publică, Tătaru recunoaşte că acestea duc lipsă de specialişti. În plus, ministrul sugerează că directorul DSP ar putea să fie un economist cu viziune: „Avem acum puţini epidemiologi şi medici, asta a făcut să ajungem unde suntem acum, anchete epidemiologice efectuate defectuos au scos la iveală un deficit de specialişti. DSP-urile trebuie reevaluate şi completate cu personal de specialitate. Trebuie să punem mai des DSP-urile la controale”, punctează ministrul.
Nelu Tătaru mai precizează că sistemul medical din România este pregătit pentru o patologie moderat-severă şi poate face faţă numărului de cazuri din prezent. Situaţia s-ar putea schimba, însă, dacă numărul de cazuri va atinge vârful: „În acest moment, putem gestiona cazurile pe care le avem. Avem două săptămâni grele, urmând ca după trei săptămâni să vedem efectul celor două săptămâni, ca agresivitate. Sper să nu crească violent, să nu avem acel vârf ascuţit care va sufoca spitalele„, mai spune ministrul.