Nelu Tătaru, la 5 ani de la Colectiv: „Nu avem exerciţiul de a raporta şi recunoaşte infecţiile nosocomiale”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că, la cinci ani de la tragedia de la "Colectiv", condiţiile pentru tratarea marilor arşi în sistemul sanitar românesc s-au schimbat, dar mult prea lent.
Romania TV
30 oct. 2020, 11:45
Nelu Tătaru, la 5 ani de la Colectiv:

„Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această dată gândul nostru se îndreaptă la tinerii care şi-au pierdut viaţa în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar şi către cei care au supravieţuit.
După 5 ani, lucrurile pentru tratarea „marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislaţia pentru reducerea şi optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară şi au fost trimişi la specializare medici şi cadre medicale în clinici din afara ţării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secţii din spitalele din ţară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro”, a afirmat Nelu Tătaru, într-un mesaj transmis la cinci ani de la incendiul de la „Colectiv”, scrie News.ro.

El a menţionat însă că încă „suntem în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea „marelui ars” în ţară”.

„Avem tot 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi şi suntem nevoiţi să cerem ajutor în clinicile din afara ţării atunci când capacitatea de tratare este depăşită. Încă nu avem exerciţiul de a raporta şi recunoaşte, transparent, infecţiile nosocomiale din unităţile sanitare şi încă ne lipseşte o bancă dedicată pentru ţesuturi şi piele”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Tătaru a arătat că în acest an trebuia să înceapă construcţia celor 3 noi centre multifuncţionale de mari arşi, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, „dar am găsit toate proiectele mult întârziate”.

„Am reuşit ca, pentru Centrul de mari arşi de la Timişoara, care este şi cel mai avansat proiect, să obţinem în data de 18 august 2020 autorizaţia de construcţie şi suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitaţie pentru execuţia clădirii. Licitaţia va fi lansată în luna noiembrie. De altfel, estimăm că peste 6 luni vom avea toate 3 licitaţiile de construcţie pornite”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, cele 3 noi centre multifuncţionale de mari arşi care se vor construi la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu) vor include pe lângă secţiile de mari arşi şi secţii ATI, blocuri operatorii şi UPU sau conexiune cu UPU existent.

În urma investiţiei de peste 192 milioane de euro, vor funcţiona 188 de paturi pentru pacienţi cu arsuri grave, 56 săli de operaţie şi mai multe facilităţi la standarde actuale.

„Sunt ministru al Sănătăţii de 8 luni, iar mandatul meu a coincis cu cea mai mare provocare sanitară mondială din ultimul secol, dar consider că am rămas datori societăţii şi tinerilor de la Colectiv cu urgentarea măsurilor pentru tratarea optimă a pacienţilor cu arsuri grave în România. Este nevoie stringentă şi de o regândire şi restructurare a întregului sistem sanitar românesc pentru beneficiul pacienţilor noştri, dar şi pentru profesioniştii din domeniu. Salut iniţiativa, la care a contribuit şi Ministerul Sănătăţii, în urma căreia supravieţuitorii Colectiv vor beneficia de tratament decontat pe întreaga durată a vieţii”, a conchis Nelu Tătaru.

Citeşte şi: Cinci ani de la tragedia de la Colectiv. Justiţia încă nu a găsit niciun vinovat

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste o ciorbă de pește la restaurantul lui Marius Tucă. Prețurile sunt aproape duble față de cele din anii trecuți
Capital.ro
Românii primesc banii înapoi. Guvernul a dat ordin. Premiera anunțată chiar acum în România
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Din păcate, s-a confirmat! Boala care face ravagii a ajuns deja și în România
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Netflix dă lovitura cu serialul fenomen. Data la care va avea loc premiera
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
MISTER ELUCIDAT! Al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile dentistei din Brăila. Dosarul devine mai solid acum
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Pensiile se măresc din nou, de la 1 ianuarie! Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat câți bani vor lua pensionarii începând cu anul 2025
Capital.ro
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Tensiuni între Rusia și Republica Moldova din cauza expulzării unui diplomat rus
MediaFlux
RECALCULARE PENSIE. Cum a obținut Nea Ion o creștere de 1.900 lei
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?