Nelu Tătaru, consilierul pe sănătate al lui Florin Cîţu, a afirmat că luna octombrie va fi una grea, dar România nu a ajuns în vârful valului 4, precizând că dacă anul trecut 5% din cazuri ajungeau la Terapie Intensivă, în acest an 10% din cazuri merg la ATI.
Nelu Tătaru a fost întrebat, sâmbătă, la Digi 24, dacă România a ajuns în vârful valului 4 sau urmează o perioadă mai grea.
O nouă zi fără paturi la Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID-19. Record de pacienţi la ATI
“Avem o lună octombrie grea, nu suntem în vârful valului 4. Încă avem o transmitere comunitară accentuată. (…) Anul trecut făceam o analiză şi vedeam că 5% din cazuri ajung la Terapie Intensivă, anul ăsta vedem că în jur de 10% din cazuri ajung la Terapie Intensivă. Anul trecut spuneam că transmiterea se face exagerat de mult, dar nu putem vizualiza, anul acesta suntem în aceeaşi paradigmă, dar în condiţiile în care lumea priveşte cu mai multă relaxare”, a transmis fostul ministru al Sănătăţii.
Întrebat dacă ar susţine o carantină de două săptămâni în toată România, Nelu Tătaru a răspuns: “Dacă aş şti că ajung două săptămâni, da, dar nu ajung două săptămâni. Fiecare transmitere se află în diferite stadii de boală. În condiţiile în care nu suntem în 2020 şi nu rămânem la îndemâna lockdown-ului, avem nişte restricţii pe care le-am impus de anul trecut pe care nu le verifică nimeni şi nu ia nimeni măsuri dacă nu se respectă. (…) Avem şi foarte multă neimplicare în acest moment”.
Nelu Tătaru: Spitalele din România au fost pregătite pentru situaţii obişnuite, nu pentru unele de criză
“Spitalele din România au fost pregătite pentru situaţii obişnuite, nu pentru situaţii de criză. Spitalul din România trebuie privit ca o structură, majoritatea dintre ele sunt din anii 70-80, ca o dotare, dotarea de anul trecut s-a făcut cu 142 la sută faţă de ce fusese în spitalele din România şi personal medical, care este acelaşi, normativ la limită, dotările care erau, la limită, şi structurile vechi. De aceea am putut vedea o suprasolicitare cu un număr de pacienţi a însemnat şi tragediile pe care le-am văzut. Cred că nu poţi face un spital în România într-o lună de zile. Dar reevaluarea fiecărei unităţi după posibilităţile pe care le prezintă pentru a produce un act medical de calitate”, a precizat fostul ministru al Sănătăţii.
El a precizat că dacă un profesionist este dat la o parte de politic, nu poate exista o activitate medicală de calitate.
“Cred că în condiţiile în care un profesionist este dat la o parte de politic nu putem avea un act de calitate şi nu vom avea nicun spital care să corespundă unei activităţi medicale de calitate”, a mai precizat Nelu Tătaru.
”Până astăzi, 16 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.445.714 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 5.468 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.231.401 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.239 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 236 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare”, relevă datele oficiale anunţate sâmbătă.
În Bucureşti sunt 3.128 de cazuri noi de COVID-19, în Prahova – 946, Iaşi – 665, Cluj – 594,Timiş – 579, Ilfov – 576, Constanţa – 547.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este peste 3 în toate judeţele, în Ilfov având cea mai mare valoare, 16,49. În Bucureşti, valoarea acestui coeficient este 16,1.