Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declară că în prezent toţi pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 sunt internaţi şi că ar urma să se ia în calcul măsuri precum testarea celor asimptomatici şi lăsarea lor să plece acasă, însă pe propria răspundere. El spune că se verifică informaţii conform cărora pacienţi asimptomatici au fost lăsaţi să plece acasă. „(…) gândiţi-vă că nu putem face măsuri de relaxare masive neştiind care sunt purtătorii asimptomatici, nedetectaţi de noi, să mai externăm şi cu bună ştiinţă pe cei care deja sunt infectaţi”, adaugă el.
„Se internează cei care sunt infectaţi, este o muncă titanică”, a afirmat ministrul Sănătăţii, marţi seară, la Digi 24, precizând că inclusiv cei asimptomatici, dar diagnosticaţi cu COVID-19 trebuie internaţi.
Nelu Tătaru a spus că a primit informaţii conform cărora ar fi fost cazuri de pacienţi asimptomatici care au fost lăsaţi să plece acasă.
„Şi noi avem aceste informaţii şi le verificăm, dar gândiţi-vă că nu putem face măsuri de relaxare masive neştiind care sunt purtătorii asimptomatici, nedetectaţi de noi, să mai externăm şi cu bună ştiinţă pe cei care deja sunt infectaţi”, a explicat ministrul.
Nelu Tătaru a adăugat că se ia în calcul varianta ca pacienţii asimptomatici să fie lăsaţi acasă, dar să îşi asume că stau 14 zile fără contact cu familii, pentru a nu-i infecta pe ceilalţi.
„Gândim în acest moment la nivelul INSP-ului, Comisiei ştiinţifice din Ministerul Sănătăţii, ca la opt zile să putem testa pe cei care sunt asimptomatici, să le dăm drumul acasă, care au un test negativ, sau până la 14 zile, cu siguranţă şi asumarea lor că vor sta 14 zile acasă, inclusiv cei care nu au testul negativ, dar asumarea este a lor, să nu stea cu familiile, să nu-şi infecteze bunicii, părinţii”, a mai afirmat ministrul.
Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat la Digi24 că a avut discuții marți și a înscris România în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID.
„Astăzi ne-am înscris, am avut discuțiile, mâine (miercuri – n.r.) vom avea discuții și cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum știți, noi am făcut și o donație în acest sens acum o lună de zile, la nivelul comunității europene, suntem acolo unde este orice demers științific pentru această pandemie”, a declarat Nelu Tătaru.
Prioritatea, în general, se face după numărul de populație din țara respectivă atunci când se face repartiția vaccinului, dar trebuie să fim acolo ca solicitanți, a precizat ministrul. „Putem să nu ne trebuiască, dezvoltăm noi ceva… Gândiți-vă că acum o lună de zile se discuta că cei mai avansați sunt Sanofi cu GlaxoSmithKline care produceau pentru Statele Unite, cu un termen a doua jumătate a anului viitor. Când comunitatea europeană a hotărât să facem acele donații tocmai pentru un vaccin, tratament, noi am solicitat pentru un vaccin acea sumă pe care am donat-o”, a menționat Nelu Tătaru.
Întrebat despre stadiul unui eventual vaccin anti-COVID la Cantacuzino, ministrul a spus că la Cantacuzino este vorba de studii. „Nu putem vorbi în cadrul unui vaccin, n-avem un virus stabilizat, n-avem o recoltare și… se studiază. Noi urmărim tot ce înseamnă nivel mondial unde avem o fază mai înaintată a acestui vaccin. Vrem să fim acolo, vrem să avem și noi prioritate și vrem să avem acces la tot tratamentul care concură la vindecarea infecției COVID”, a punctat ministrul sănătății.