„Suntem într-o perioadă în care avem o aplatizare a numărului de cazuri, în care numărul a rămas relativ constant. Ne așteptăm ca la sfârșitul săptămânii să putem observa efectele zilelor 1, 2 și 3 mai, iar de săptămâna viitoare să putem observa scăderea numărului de cazuri. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci suntem în grafic cu această relaxare. După cum știți, pe 14 expiră și prelungirea decretului prezidențial. După cum a anunțat și Președintele Iohannis, de pe 15 vom intra într-o stare de alertă. Starea de alertă ne permite să putem repune niște restricții dacă lucrurile nu merg așa cum trebuie”, a explicat ministrul Sănătăţii la RFI.
Nelu Tătaru a explicat că „avem o transmitere comunitară minimă”. „Puteți observa că transmiterea în acest moment o avem în spațiile medicale, în spitale, la persoanele instituționalizate și la persoanele care îngrijesc aceste persoane instituționalizate. Sunt niște focare care pot fi controlate în măsura în care fiecare dintre persoanele se află în aceste locuri, fie că sunt parte medicală, fie că sunt asistați, vor avea anumite circuite și vor respecta anumite precauții în context de pandemie”, a mai spus Tătaru.
Cişteşte şi: STARE DE ALERTĂ. Ministrul Vela anunţă că NU vor fi introduse restricţii pentru deplasările în afara localităţii
Potrivit lui Tătaru, acum suntem într-o fază de platou, pentru că avem un număr constant de cazuri noi, în jur de 300 pe zi. Cu toate acestea, suntem în continuare într-un risc epidemic major, atrage atenția ministrul Sănătăţii.
„Suntem într-o fază de platou fiindcă avem un număr constant, în jur de 300 de cazuri noi pe zi. La începutul acestei săptămâni și săptămâna trecută eram într-o ușoară creștere, aproape de platou, dar eram în așa numita fază „zimți de fierăstrău”. Aveam număr diferit de cazuri de la o zi la alta, mai mic sau mai mare ca număr. Dar, păstrând aceeași rată sau același număr de pacienți în terapie intensivă și un număr de decese zilnic. Spre sfârșitul săptămânii, în condițiile în care s-au gestionat și de către noi și de către populația civilă corect restricțiile în zilelel de 1, 2 și 3 mai, ar trebui să vedem și efectele. Niște efecte în limite, dacă într-adevăr s-au respectat aceste reguli. După câte am văzut, marea majoritate a respectat aceste reguli. Sau dacă cumva s-a inițiat un alt focar și s-a observant o recrudescență a transmiterii în comunitate, vom avea un număr crescut de cazuri sau o creștere a numărului de cazuri. După aceste prime două zile din această săptămână, vedem că rămânem cu un număr constant, în jur de 300 de cazuri noi și un număr de 240 în terapie intensivă. Gestionarea acestor cazuri în mediul spitalicesc se face conform programului terapeutic”, a mai spus Nelu Tătaru.
Citeşte şi: Noi decese de coronavirus în România