Nelu Tătaru: „Avem peste 40 de centre care testează. Săptămâna viitoare vom face 4000 de testări pe zi”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit, sâmbătă seară, la Romania TV, despre situaţia generală din ţara afectată în aceste momente de pandemia de coronavirus. 
Romania TV
04 apr. 2020, 19:34
Nelu Tătaru:

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat despre situaţia românilor din diaspora care vor să vină acasă de Paşti şi dacă aceştia vor intra în carantină odată sosiţi în ţară. 

„Dupa cum ati observat avem aflux de cetateni care vin si trebuie sa luam o decizie vizavi de introducerea lor in carantina sau modificarea si schimbarea intr-o izolare la domiciliu strict supravegheata”, a declarat Nelu Tătaru pentru Romania TV.

Se va intampla acest lucru, la Vaslui pe stadion, se va transforma carantina in izolare?

Nelu Tătaru: In momentul in care nu gasim loc in judete, in judetele alaturate sau nu avem cladiri. Se poate ajunge si la rechizitionarea lor.

Citeşte şi: DOCUMENT: Ordonanţa Militară numărul 7. Care sunt măsurile dispuse

Avem peste 3000 de cazuri, cum stati cu testarile?

Nelu Tătaru: Da, ati observant si o crestere a numarului de cazuri odata cu cresterea capacitatii de testare. Avem peste 40 de centre care testeaza, multe sunt la inceput si avem o rutina in progresie. Nu va fi testat la capacitatea aparatului pana se invata laborantii. Dar suntem aproape de 3000 pe zi, saptamana viitoare 4000 pe zi.

Care este nevoia reala?

Nelu Tătaru: Nevoia reala o da Ancheta epidemiologica. In contextual unei anchete care se desfasoara si ia amploare avem nevoie mai mare. Avem aceste 40 de teste la care vom aronda fiecare spital covid.

Avem testari care se fac si in cadrul personalul, la suceava echipa ramasa in frunte cu secretarul de stat Paul Oprea testeaza tot personalul care se afla la domiciliu. Pana acum avem 90 de persoane negative, preluate, nu vor mai merge acasa, vor fi cazate la universitate si vor face activitate medicala.

Avem si un corp de armata, 10 medici si asistenti care preiau comanda.

Citeşte şi Nelu Tătaru, despre vârful pandemiei în România: „Estimăm că va fi la o săptămână după Paşte”

Ce mutatii a suferit virusul, 4 tineri morti?

Nelu Tătaru: Ganditi-va cum a inceput in China, 80% sunt cazuri usoare si doar 3% erau critice, in Europa au dovedit virulenta crescuta si am vazut o scadere a varstei. Avem medie spre 45-50 de ani dar am vazut si la cazuri tinere dar cu comorbiditati.

Cand putem sa iesim?

Nelu Tătaru: Trebuie sa judecam un viitor la nivelul tarii prin afluxul celor care vin din strainatate. Avem un studiu sau o munca pe care o facem pentru cei din tara, avem focare mici si mari, ne straduim sa stingem focarele dar avem nevoie sa nu avem factori externi cum sunt cei din afara.

Daca sunt bine izolati si monitorizati sa creeze doar focare mici vom merge spre un varf la 7-10 zile dupa sarbatorile Pascale, un varf care depinde de izolarea buna a celor care vin si un raspuns coerent si corect la indicatiile noastre.

Atunci vom putea vedea cazuri critice mai putine si vom putea gestiona toti bolnavii. Urmand ca la doua trei saptamani sa avem scadere a numarului de cazuri.

Daca nu mai sunt locuri de carantina?

Nelu Tătaru: Carantina la domiciliu doar daca ii putem monitoriza zilnic fiecare persoana. In alte conditii se poate ajunge la rechizitionarea unor cladiri.

Focare?

Nelu Tătaru: Tandarei a necesitat carantina din motive obiective atat ca transmitere dar si nerespectarea conditiilor impuse de starea de urgenta, transmiterea se facea accelerat, aveau numar mare de decese, era un moment in care trebuia sa limitam deplasarea. Celor din tandarei sa nu iasa si sa nu transmita.

Exista si alte focare Deva, Arad, avem zone cu personal medical intens infectat, ne gandim si la Brasov, la Constanta, saptamana viitoare merg acolo.

Acea femeie care a sunat, era pozitiva si a murit in casa! Care sunt procedurile?

Nelu Tătaru: Procedurile sunt evaluarea unui pacient de catre un medic de pe ambulanta, DSP ia probe, daca are covid merge la spital, a intervenit decesul familia trebuia sa sigileze locuinta. Cum familia nu a venit, DSP a eliberat certificatul de deces si firma sa poata prelua cadavrul.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'