Nemeth a citat probleme cu privire la organizarea de cursuri în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, dar şi hotărârea unui tribunal împotriva restituirii clădirii unui colegiu reformat. Supravegherea drepturilor omului, inclusiv drepturile etnicilor maghiari, este o problemă-cheie în relaţiile dintre Ungaria şi România, a apreciat oficialul ungar.
„Este posibil să guvernezi împotriva etnicilor maghiari, dar nu merită să faci acest lucru. Referendumul de la sfârşitul săptămânii trecute o dovedeşte”, a spus secretarul de stat ungar.
El s-a referit, de asemenea, la rolul pozitiv al preşedintelui Traian Băsescu în dezvoltarea unor relaţii bilaterale bune, adăugând că o continuare a mandatului preşedintelui în urma invalidării referendumului va continua să aibă un impact pozitiv asupra relaţiilor ungaro-române.
El a adăugat totuşi că Ungaria este deschisă unei cooperări cu România, indiferent de alcătuirea Guvernului României.
Zsolt Nemeth a subliniat totodată că este crucial ca etnicii maghiari să participe la alegerile generale din România, în toamnă. El a adăugat că minoritatea maghiară nu poate avea alt scop decât să îşi consolideze reprezentarea politică, un efort pe care Guvernul Ungariei este pregătit să îl susţină, a anunţat secretarul de stat.