Nemeth a răspuns astfel, miercuri dimineaţa, pentru postul public de radio Kossuth, unor declaraţii recente ale preşedintelui român Traian Băsescu, care a declarat luni, în cadrul unui forum în Ţinutul Secuiesc, că Ungaria a devenit un „focar de instabilitate” în privinţa problemelor minorităţilor etnice şi că România îşi va asuma rolul „punerii la punct a Budapestei”.
El a apreciat că au fost lansate o serie de „acuzaţii nefondate” în privinţa relaţiilor Ungariei cu vecinii săi şi comunităţile maghiare care trăiesc în aceste ţări.
Cea mai gravă, a apreciat el, este cea potrivit căreia „Ungaria caută să exercite un anumit tip de protectorat al ungurilor care trăiesc în străinătate, care este mai degrabă o acuzaţie îndrăzneaţă de revizionism”.
Ungaria nu este o ţară revizionistă, ci poartă o responsabilitate constituţională faţă de ungurii din afara frontierelor şi îşi asumă această responsabilitate în cadrul politicii sale externe, concentrându-se asupra susţinerii drepturilor minorităţilor, a subliniat Nemeth.
El a notat că Ungaria şi-a consolidat şi stabilizat „în mod spectaculos”, în ultimii ani, relaţiile bilaterale cu vecinii, spre exemplu cu Serbia şi Slovacia, şi caută să facă acelaşi lucru şi cu România.
Garantarea unor drepturi individuale şi colective este parte a unei stabilităţi pe termen lung în relaţiile bilaterale, a subliniat Nemeth, adăugând că Traian Băsescu a jucat un rol important în stabilizarea relaţiilor ungaro-române. Acesta este un lucru pe care „nu trebuie să îl uităm”, a mai spus el.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.
146 1
Comenteaza
GALERIEFOTOVIDEO
Traian Băsescu
Foto: Mediafax
Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: „Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat”.
Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei, potrivit Mediafax.
„Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a continuat preşedintele Băsescu.
El a susţinut că Ungaria a devenit „în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune”, adăugând că politica Budapestei a început să creeze „dificultăţi”.
Ulterior, preşedintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la Izvoru Mureşului că există mai multe ţări „deranjate” de „politica agresivă a Budapestei”.
„Sunt mai multe ţări din regiune care sunt deranjate de politica agresivă a Budapestei atunci când este vorba de minorităţi. România a stat rezervată până acum, dar cred că s-a ajuns la punctul de la care rezervele noastre trebuie date la o parte şi Budapesta trebuie pusă la punct”, a spus Băsescu.
Întrebat ce se va întâmpla dacă Budapesta nu va înţelege acest lucru, Băsescu a răspuns: „Va înţelege”.
Traian Băsescu a fost formulată şi o critică legată de faptul că premierul Ungariei, Orban Viktor, „circulă prea liber” în judeţele Harghita şi Covasna.
„Dacă nu v-a plăcut, de ce nu l-aţi fluierat? Nu o să vină Guvernul să-l fluiere”, a răspuns Traian Băsescu