Cui nu i-ar plăcea ca săptămâna de muncă să aibă doar patru zile? Angajatorilor, ar putea răspunde unii. Și totuși, nu mai puțin de 41 de companii germane au participat la un program derulat de societatea Intraprenör, cu scopul de a reduce timpul de muncă și chiar pentru a introduce săptămâna lucru de doar patru zile – o revendicare mai veche a sindicatelor din țară, notează g4media.
Experimentul realizat la cele 41 de companii a durat șase luni, în care angajații au venit la muncă doar patru zile pe săptămână, în loc de cinci.
Principala concluzie a experimentului este că săptămâna de lucru de patru zile îmbunătățește ”semnificativ” sănătatea mentală și fizică a angajaților. Acest parametru a fost monitorizat cu un ceas special purtat de angajați, dar și prin autoevaluare și teste de sânge. ”Acest lucru contrastează cu ideea că a avea același volum de muncă de realizat în mai puțin timp ar putea duce la o creștere a stresului resimțit de angajat”, spun cei care au centralizat rezultatele experimentului. În acest context, trebuie subliniat că, pe toată durata în care au probat săptămâna de lucru de patru zile, salariații au primit sarcini care, în mod normal, le-ar fi revenit timp de cinci zile.
Conform rezultatelor experimentului, participanții au resimțit stresul, în timpul săptămânii de lucru de patru zile, mai puțin timp decât în cea de cinci, respectiv 178 de minute față de 191. De asemenea, ei au făcut mai multe exerciții fizice și au dormit, în medie, cu 38 de minute mai mult în fiecare săptămână. Toate aceste efecte pozitive ar avea darul de a reduce absenteismul pe termen lung.
În privința productivității muncii, experimentul are concluzii ce pot fi considerate contradictorii. Astfel, deși participanții s-au considerat ușor mai productivi în săptămânile cu câte patru zile de lucru, nu sunt certitudini că reducerea unei zile de muncă ar crește profiturile companiilor.
Foarte interesant este și faptul că, în urma acestui experiment, 39 la sută dintre companiile implicate au decis să treacă definitiv la săptămâna de lucru de patru zile!
Majoritatea companiilor care au testat săptămâna de lucru mai scurtă au între 10 și 50 de angajați și operează în servicii, producție sau construcții.
Scurtarea săptămânii de lucru a devenit un subiect de actualitate în Germania după epidemia de Covid.