La numai 12 ani, Radu Ștefan și Dragoș Gabriel Loga au obținut medalia de aur la faza națională a Olimpiadei de Informatică, în timp ce sora lor a obținut medalia de argint. Cei doi băieți sunt elevi în clasa a VI-a la Colegiul Național „Spiru Haret“ din Târgu Jiu. Faza finală a competiției s-a desfășurat la Târgu Mureș.
„Au fost probleme destul de dificile. Am obținut un punctaj de 243 de puncte din maximum 300“, a spus Radu Ștefan.
Elevul a povestit că a început să studieze Informatica încă din clasa a IV-a, iar persoana care l-a introdus pe acest drum a fost chiar sora sa.
„Am început să studiez Informatică din clasa a IV-a, de la vârsta de zece ani. Am văzut-o pe sora mea mai mare cu doi ani care lucra la Infomatică și am început să lucrez și eu. Mă mai ajuta la diferite lecții și probleme și a început să-mi placă. Îmi place să stau la calculator și să scriu coduri. De asemenea, îmi place să citesc diferite probleme cu titluri diferite și mai ales când sunt cu povești”, a povestit elevul olimpic.
Radu Ștefan visează să aibă o carieră în informatică: „Doresc să fac o carieră din Informatică. Mi-ar plăcea să realizez diferite aplicații“.
Nu este prima oară când acesta participă la olimpiada de Informatică. Băiatul a participat pentru prima oară la competiție în clasa a IV-a, iar din acel moment acesta a obținut doar medalia de aur pentru cele trei participări. De asemenea, Radu s-a calificat și la faza națională a Olimpiadei de Fizică, iar la Olimpiada de Matematică a obținut locul al II-lea. Fratele său, Dragoș Gabriel Loga a început să studieze Informatica tot din clasa a IV-a, exact la fel ca fratele său.
„Mi-a plăcut modul în care erau formulate problemele și aveam o satisfacție mare să le rezolv“
Și Dragoș Gabriel a participat a Olimpiade, reușind de fiecare dată să se califice la faza națională, unde la primele două participări a obținut medalia de bronz.
„Este greu, dar dacă lucrez în fiecare zi reușesc să prind ideea și să obțin rezultate bune. Este nevoie de antrenament zilnic la Informatică ca să înțeleg mai bine problemele, deoarece în fiecare an sunt altele și trebuie să ai antrenament ca să înțelegi cum se folosesc anumite funcții și să înțelegi care sunt cerințele unei probleme“, spune olimpicul.
Cei doi olimpici sunt nepoții celebrei cântărețe de muzică populară Maria Loga, care i-a îndemnat pe micuți să își găsească lucrul care îi face fericiți..
„Ne-a spus să facem ce ne place. Noi nu suntem pasionați de muzica populară“, precizează Dragoș Gabriel.
Natalia Loga, sora cea mare și cea care le-a deschis gustul pentru informatică, are 14 ani și studiază la Colegiul Național „Spiru Haret“ din Târgu Jiu, unde este elevă în clasa a VIII-a. La rândul ei, a obținut medalia de argint la Olimpiada de Informatică. La ediția de anul trecut, fata reușea să obțină medalia de aur.
„A fost destul de dificil la olimpiadă, dar cei care au lucrat mult și s-au pregătit au obținut și rezultate foarte bune“, explică Natalia.
Cu toate că face performanță, Natalia a mărturisit că inițial nu era deloc atrasă de acest domeniu, însă la un moment dat a prins gustul, iar acum are vise mărețe.
„Nu eram atrasă de Informatică, dar mama mea m-a susținut să merg pe acest drum. Din clasa a VII-a, după participarea la olimpiadă, m-am regăsit în această disciplină și a început să îmi placă din ce în ce mai mult. Îmi place ideea de a scrie un cod și sper să creez și aplicații care să ajute oamenii“.
Flavius Boian, directorul Colegiului Național „Spiru Haret“ și profesor de informatică, susține că cei doi frați și sora lor sunt avansați.
„Copiii lucrează împreună cu sora lor, dar și separat. Sunt elevi deosebiți. Natalia lucrează și cu ceilalți elevi care sunt în echipă. Noi suntem ca o familie. La Centrul de excelență au fost organizate în fiecare duminică sesiuni de pregătire, iar la școală în fiecare zi, după amiaza, de fiecare dată când simt nevoia. Copiii știu inclusiv materia de clasa a X-a. Eu cred că s-ar fi calificat și la olimpiada de clasa a IX-a“, spune directorul Boian.
Citește și: Profesorii de informatică cer ore de programare și algoritmi pentru toţi elevii de la liceu