Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Adrian Strâmbeanu, a declarat, miercuri, că reprezentanţii DSP Prahova au efectuat un control privind condiţiile igienico-sanitare din spital, depistând mai multe nereguli care vizează nevoia de igienizare a unor spaţii sau prezenţa mobilierului deteriorat.
„Direcţia de Sănătate Prahova a făcut un control de natură igienico sanitară asupra condiţiilor existente în spital. În urma controlului s-a constatat că o parte din spaţii necesită lucrări de igienizare, aşa cum sunt grupuri sanitare pentru pacienţi şi pentru personal. La instalaţiile sanitare există robineţi parţial nefuncţionali cu posibilitatea de a se remedia această nefuncţionare. Există mobilier uzat şi acesta este un mare adevăr. Condiţia hotelieră în spital lasă de dorit datorită lipsei de fonduri alocate până la această condiţie hotelieră. Într-adevăr, există paturi şi noptiere care sunt vechi şi uzate”, a explicat Strâmbeanu, potrivit Agerpres.
Acesta a arătat, totodată, că spitalul se confruntă cu o lipsă a materialelor sanitare, ca urmare a finanţării insuficiente.
„Materialele sanitare sunt în cantităţi insuficiente, tot din cauza, printre altele, unei finanţări insuficiente vizavi de serviciile medicale pe care le prestăm. La materiale sanitare există lipsuri pe vacutainere, seringi, materialele de curăţenie”, a declarat managerul SJU Ploieşti.
CITEŞTE ŞI Anchetă la Spitalul Judeţean din Ploieşti. Un medic, acuzat de MALPRAXIS
Potrivit acestuia, bugetul spitalului are de suferit ca urmare a faptului că, anual, aici se înregistrează aproximativ 8.000-9.000 de pacienţi peste valoarea contractului cu CAS.
„Până la ora actuală, spitalul are în jur de 8.000 de pacienţi care au fost internaţi, validaţi şi externaţi din Spitalul Judeţean care nu vor fi plătiţi de Casa de Asigurări pentru serviciile efectuate, aceşti pacienţi fiind peste contractul încheiat cu Casa. Contractul cu Casa în limitele stabilite există, se desfăşoară într-o relaţie bună, în sensul că se achită cea mai mare parte din obligaţiile de plată către Spitalul Judeţean, dar peste acest contract anual se înregistrează un număr de în jur de 8.000-9.000 de pacienţi peste valoarea de contract care primesc servicii medicale, dar nu sunt finanţaţi. Sunt o gaură în bugetul spitalului care se resimte în achiziţionarea de materiale sanitare la nivelul nevoilor existente”, a spus Strâmbeanu.
Ministerul Sănătăţii a dispus, marţi, demararea unei anchete la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cel mai mare din Prahova, în urma unor declaraţii ale medicului primar de chirurgie generală Dan Oprea apărute în presă.
Respectivul medic spune, într-o scrisoare deschisă că se face vinovat de malpraxis în fiecare zi.
„Noi folosim bisturie electrice de unică folosinţă, de zeci de ori. Aţă cu ac sertizat se găseşte sporadic, de bază fiind tot aţa din timpurile doctorului Andreoiu. Pense LigaSure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic – rachetă cosmică… Halate, câmpuri moi, de pe vremea lui Pazvante. (…) Dacă vrei să tratezi un bolnav, nu reuşeşti să foloseşti aceeaşi schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îţi vine să urli când zilnic ţi se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis„, se arată în scrisoare.
Mirela Neagu, consilier pe probleme de sănătate al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a precizat că această comisie este formată din trei reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, doi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi un reprezentant al Consiliului Judeţean Prahova. Adrian Strâmbeanu a spus că rezultatele anchetei vor fi date în termen de zece zile de la raportul final al comisiei mixte.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti se află în administrarea Consiliului Judeţean Prahova.