Secretariatul General al Guvernului a efectuat plăţi ilegale în valoare de 32,3 milioane de lei, se arată în raportul Curţii de Conturi, în care se recomandă modificări legislative pentru evitarea unor situaţii similare, cât şi recuperarea prejudiciului.
Persoanele responsabile de valoarea şi natura „abaterilor şi a erorilor”, în sumă totală de 32.337.000 lei, trebuie să vireze prejudiciul la bugetul statului.
Printre abaterile sesizate de Curtea de Conturi se numără Contractul de prestări servicii încheiat cu Sucursala Transporturi Bucureştii Noi din cadrul RAAPPS în baza căruia au fost angajate şi plătite cheltuielile cu transportul auto de persoane mai mari cu circa 2,6 milioane lei, în 2014, fără respectarea principului economicităţii în utilizarea fondurilor publice. Recomandarea făcută de cei care au efectuat auditul vizează reducerea cheltuielilor cu serviciile de transport auto de persoane şi mărfuri, precum şi respectarea principiilor bunei gestiuni financiare cu ocazia negocierii tarifelor pentru aceste servicii, prin acceptarea includerii în baza de calcul a tarifului doar a acelor cheltuieli efectuate de prestator care au legătură cu serviciul prestat.
Totodată, se recomandă revizuirea procedurilor operaţionale privind fundamentarea şi elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli, scoaterea din funcţiune şi casarea activelor fixe, declasarea şi casarea bunurilor materiale, astfel încât acestea să fie în concordanţă cu prevederile legale în vigoare.
Raportul mai precizează că nu au fost reflectate în situaţiile financiare întocmite la 31.12.2014 corecţiile financiare aplicate de autorităţile de management şi celelalte cheltuieli neeligibile aferente proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile, în valoare de 4.912.000 lei.
De asemenea, au fost înregistrate în contabilitate, în mod eronat, cheltuieli cu amortizarea de 1.179.000 lei, ca urmare a calculării amortizării de la data recepţiei elementelor componente ale sistemelor integrate în loc de data punerii în funcţiune a acestor sisteme
Totodată, se cere finalizarea operaţiunii de casare a activelor corporale scoase din uz, rămase necasate, valorificarea materialelor rezultate în urma dezmembrării sau dezafectării activelor corporale scoase din uz şi casate, precum şi inventarierea tuturor elementelor patrimoniale aflate la Secretariatului General al Guvernului.