Poliţiştii au verificat, în trimestrul al doilea al anului, 10.740 deţinători de valori şi 344 prestatori de servicii de pază, sisteme de alarmare, monitorizare sau transporturi de valori monetare.
Verificările au vizat prevenirea şi combaterea furturilor din obiectivele şi sediile care manipulează şi depozitează valori, existenţa cerinţelor minimale de securitate, respectiv adoptarea unor măsuri şi punerea în legalitate a celor care nu respectă prevederile legale.
Potrivit Poliţiei Române, măsurile de securitate au fost evaluate la 1.392 unităţi bancare, 763 case de schimb valutar, 1.251 case de amanet, 377 magazine de bijuterii, 468 săli de jocuri electronice şi săli de Bingo, 689 case de pariuri, 606 agenţii Loto şi 38 cazinouri.
În urma controalelor s-a constatat că la 796 dintre acestea nu era instituită protecţia cu personal uman, măsurile de siguranţă fiind doar de natură tehnică cu monitorizare şi intervenţie a firmelor private.
În ceea ce priveşte casele de schimb valutar, casele de amanet şi magazinele de bijuterii, au fost depistate 65 de spaţii care nu aveau organizat sistem de pază sau instalat sistem de alarmă monitorizat.
De asemenea, au mai fost efectuate controale la 1.575 unităţi poştale, la 739 casierii ale unor furnizori de utilităţi şi servicii şi la 850 staţii şi unităţi de distribuire a carburanţilor.
Totodată, a fost evaluat serviciul de pază la 1014 hypermarketuri şi centre comerciale şi modul de asigurare a securităţi pentru 673 automate destinate tranzacţiilor cu numerar (bancomate).
În urma controalelor efectuate în această perioadă, poliţiştii au constatat 19 infracţiuni şi au aplicat 1.178 de sancţiuni contravenţionale. Majoritatea sancţiunilor au fost aplicate pentru deficienţe în legătură cu paza umană, probleme de protecţie mecanică, nereguli în instalarea şi întreţinerea sistemelor de alarmă, dar şi pentru nerespectarea regimului transporturilor de valori monetare.