Potrivit unui comunicat al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), forul se arată neplăcut impresionat de promovabilitatea extrem de scăzută şi surprins de numărul mare de candidaţi.
„COSR a solicitat ANST şi MECTS să demareze o investigaţie serioasă vizavi de modul în care au fost realizate înscrierile sportivilor de performanţă pentru sesiunea specială de bacalaureat din acest an, neplăcut impresionat de promovabilitatea extrem de scăzută şi surprins de numărul mare de candidaţi. Conducerea COSR a atras atenţia asupra disproporţiei evidente, în Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea Juniorilor activând 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat, iar numărul de candidaţi la această sesiune specială a fost 900. COSR a solicitat oficial lista cu elevii – sportivi care au dat examenul de bacalaureat în sesiunea specială din acest an, criteriile care i-au recomandat pe fiecare în parte, şi persoanele implicate în selecţie”, se arată în comunicatul COSR.
De asemenea, forul olimpic a mai atras atenţia asupra faptului că nu a fost niciodată informat despre perioada în care au loc astfel de sesiuni, şi nici consultat la stabilirea criteriilor de selecţie.
Promovabilitatea la sesiunea bacalaureatului pentru participanţii la olimpiade şi competiţii internaţionale, care s-a organizat în Bacău, este, potrivit ultimei centralizări, de 34,2%, înainte de soluţionarea contestaţiilor, a declarat joi seară, pentru MEDIAFAX, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Din totalul celor 880 de candidaţi înscrişi, la examen s-au prezentat 877, iar 300 dintre ei au fost declaraţi admişi, potrivit lui Fedorca.
Secretarul de stat a mai precizat că 106 candidaţi au reuşit să promoveze probele de examen, însă nu au obţinut media 6,00, necesară pentru a trece examenul.
Din examen au fost eliminaţi 25 de candidaţi, care au fost prinşi având asupra lor fiţuici sau telefoane mobile.