Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că a ordonat armatei să „pregătească”o ofensivă la Rafah, cel mai sudic oraş din Fâşia Gaza, apreciind că victoria asupra Hamas este „o chestiune de luni”, relatează AFP.
Într-un discurs difuzat la televiziune, Benjamin Netanyahu a estimat, de asemenea, că respectarea cerinţelor mişcării islamiste palestiniene nu va „duce decât la un alt masacru”, în timp ce şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se află în Israel de marţi seara pentru a discuta cu privire la un armistiţiu.
De câteva zile există temeri cu privire la o ofensivă asupra Rafah, oraş situat la graniţa cu Egiptul şi care găzduieşte în prezent majoritatea populaţiei teritoriului palestinian, care s-a refugiat spre sud din cauza luptelor care au loc în urma atacului fără precedent lansat la 7 octombrie de mişcarea palestiniană împotriva Israelului.
Peste 1,3 milioane de persoane strămutate, de cinci ori populaţia iniţială a oraşului, se află la Rafah în condiţii disperate, potrivit ONU.
„Soldaţii noştri eroici luptă în prezent la Khan Younes, principalul bastion al Hamas. Am ordonat forţelor de apărare israeliene să pregătească o operaţiune la Rafah, precum şi în două tabere (de refugiaţi), ultimele bastioane ale Hamas”, a explicat şeful guvernului.
„Presiunea militară continuă este o condiţie esenţială pentru eliberarea ostaticilor. Capitularea în faţa cerinţelor delirante ale Hamas (…) nu numai că nu va duce la eliberarea ostaticilor, dar va antrena un alt masacru şi un dezastru pentru statul Israel pe care niciunul dintre cetăţenii săi nu este pregătit să le accepte”, a subliniat premierul israelian.
Valeri Kuzmin, despre tezaurul României de la Moscova: „O pisică moartă scoasă de la naftalină”
Aceste declaraţii au loc în timp ce Statele Unite, Qatarul şi Egiptul îşi intensifică eforturile pentru a-i determina pe beligeranţi să depună armele în vederea eliberării ostaticilor israelieni şi a deţinuţilor palestinieni, precum şi pentru furnizarea de ajutor umanitar mai consistent în teritoriul palestinian asediat.
Hamas a propus o încetare a focului în Gaza pe o durată de patru luni şi jumătate, timp în care toţi ostaticii ar fi eliberaţi, Israelul şi-ar retrage trupele din Fâşia Gaza şi s-ar ajunge la un acord privind încetarea războiului, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a declarat că Israelul studiază cu atenţie oferta, iar premierul Benjamin Netanyahu urmează să ţină o conferinţă de presă în cursul zilei de miercuri.
Postul de televiziune israelian Channel 13 a citat un oficial neidentificat care a declarat că unele aspecte nu sunt acceptabile, iar oficialii dezbat dacă să respingă propunerea sau să caute modificări.
Oferta Hamas este un răspuns la o propunere anterioară elaborată de şefii spionajului american şi israelian şi transmisă săptămâna trecută Hamas de către mediatorii din Qatar şi Egipt.
Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat propunerea cu Netanyahu după ce a sosit în Israel în urma discuţiilor cu liderii din Qatar şi Egipt, ţările care au acţionat ca mediatori. Blinken s-a întâlnit ulterior cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin: „Nu căutăm război cu România”
Israelul şi-a început ofensiva militară după ce militanţii din Gaza, enclavă condusă de Hamas, au ucis 1.200 de persoane şi au luat 253 de ostatici în sudul Israelului, la 7 octombrie. Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 27.585 de palestinieni au fost ucişi de atunci în represaliile israeliene, iar alte mii de persoane ar putea fi îngropate sub dărâmăturile clădirilor puse la pământ de bombardamente.
Până acum a existat un singur armistiţiu, care a durat doar o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie.
Între cele două părţi există în continuare diferenţe majore: Israelul a declarat anterior că nu îşi va retrage trupele din Gaza şi nu va pune capăt războiului până când Hamas nu va fi eliminat. Dar sursele au descris Hamas ca adoptând o nouă abordare faţă de cererea sa de lungă durată de a pune capăt războiului, propunând acum ca această chestiune să fie rezolvată în cadrul unor viitoare discuţii, mai degrabă decât ca o condiţie pentru armistiţiu.
O sursă apropiată negocierilor a declarat că în contrapropunerea sa, Hamas nu a mai cerut de la început o garanţie a unei încetări permanente a focului, dar vrea să se convină asupra sfârşitului războiului înainte de eliberarea tuturor ostaticilor.
O a doua sursă a declarat că Hamas doreşte în continuare garanţii din partea Qatarului, Egiptului şi a altor state prietene că încetarea focului va fi menţinută şi nu se va prăbuşi imediat ce ostaticii vor fi eliberaţi.
Ezzat El-Reshiq, membru al biroului politic al Hamas, a declarat că scopul grupului este „de a opri agresiunea împotriva poporului palestinian şi de a asigura o încetare a focului completă şi de durată, precum şi de a oferi ajutor, asistenţă, adăpost şi reconstrucţie”.
Potrivit documentului cu propunerile văzut de Reuters şi confirmat de surse, în prima fază de 45 de zile, toate femeile israeliene ostatice, bărbaţii sub 19 ani şi bătrânii şi bolnavii ar urma să fie eliberaţi, în schimbul femeilor şi copiilor palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene. Israelul şi-ar retrage trupele din zonele populate din Gaza.
Punerea în aplicare a celei de-a doua faze nu va începe până când părţile nu vor încheia „discuţii indirecte cu privire la cerinţele necesare pentru a pune capăt operaţiunilor militare reciproce şi pentru a reveni la un calm total”. Cea de-a doua fază ar include eliberarea ostaticilor bărbaţi rămaşi şi retragerea completă a Israelului din întreaga Fâşie Gaza.
Rămăşiţele pământeşti ale prizonierilor decedaţi ar urma să fie schimbate în timpul celei de-a treia faze. Washingtonul a prezentat acordul privind ostaticii şi armistiţiul ca făcând parte din planurile pentru o rezolvare mai amplă a conflictului din Orientul Mijlociu, care să ducă în cele din urmă la reconcilierea dintre Israel şi vecinii arabi şi la crearea unui stat palestinian. Netanyahu respinge un stat palestinian, despre care Arabia Saudită spune că este o condiţie pentru orice acord de normalizare a relaţiilor cu Israelul.
Eforturile diplomatice au loc în timp ce Israelul încearcă să captureze principalul oraş din sudul Fâşiei Gaza, Khan Younis. Săptămâna trecută, Israelul a declarat că intenţionează să ia cu asalt şi Rafah, o acţiune despre care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că ar „creşte exponenţial ceea ce este deja un coşmar umanitar cu consecinţe regionale incalculabile”.
Armata israeliană a declarat că a ucis zeci de militanţi în luptele din ultimele 24 de ore. Aceasta a făcut afirmaţii similare pe tot parcursul luptelor din Khan Younis, care nu au putut fi verificate în mod independent.
Premierul israelian Netanyahu a respins, miercuri, termenii unei încetări a focului propusă de Hamas afirmând că „victoria totală” în Gaza este posibilă în câteva luni, relatează BBC şi The Guardian.
Premierul israelian a declarat, într-o conferinţă de presă, că Forţele de Apărare Israeliene (IDF) lucrează sistematic şi vor atinge toate obiectivele războiului: eliberarea tuturor ostaticilor şi eliminarea Hamas. El a subliniat că realizările IDF au fost „fără precedent”.
„Nu ne întoarcem până nu câştigăm”, a anunţat el. „Aş dori să subliniez încă o dată – nu există altă soluţie decât victoria completă şi decisivă”, a adăugat premierul israelian.
„Suntem pe drumul spre o victorie completă. Victoria este la îndemână”, a declarat el, estimând că războiul va fi câştigat în „câteva luni” şi nu în ani sau decenii.
Referindu-se pentru prima dată în mod public la condiţiile Hamas pentru un nou acord privind ostaticii, Netanyahu a declarat: „Cedarea la cererile iluzorii ale Hamas, pe care tocmai le-am auzit, nu numai că nu ar duce la eliberarea ostaticilor, dar nu ar face decât să invite la un măcel suplimentar; ar invita la un dezastru pentru Israel pe care niciun cetăţean israelian nu şi-l doreşte”.
„Ziua de după este ziua de după Hamas”, a adaugat el, spunând doar că Israelul trebuie să se asigure că Gaza este demilitarizată.
Premierul a confirmat, pe de altă parte că, după Khan Younis, „principalul bastion al Hamas”, armata israeliană se pregăteşte să lupte la Rafah. El spune că a ordonat IDF să opereze acolo, precum şi în cele două tabere de refugiaţi din centrul Fâşiei Gaza în conformitate cu dreptul internaţional şi cu prevederi care să le permită necombatanţilor să părăsească în siguranţă zona de război.
„Vom continua până la sfârşit”, a punctat el. Dacă Hamas va supravieţui în Gaza, „va fi doar o chestiune de timp până la următorul masacru”, iar axa terorii condusă de Iran se va consolida, a avertizat Netanyahu. El crede că distrugerea Hamas va trimite un mesaj către întregul Orient Mijlociu şi va permite Israelului să lărgească cercul păcii.
Netanyahu a mai spus că i-a transmis secretarului de stat american Antony Blinken, aflat miercuri în vizită, că Israelul este „la o distanţă foarte mică de victoria absolută” şi că înfrângerea Hamas va fi „victoria întregii lumi libere”.
NYT: Cel puţin 32 dintre ostaticii rămaşi în Gaza sunt morţi, potrivit unui raport al armatei israeliene
Mai mult de o cincime dintre ostaticii rămaşi în captivitatea Hamas în Gaza sunt morţi, potrivit informaţiilor compilate de armata israeliană. Analiza internă confidenţială, dezvăluită de The New York Times, ar fi ajuns la concluzia că cel puţin 32 dintre cei 136 de ostatici deţinuţi de Hamas au murit, iar familiile lor au fost informate de autorităţi despre moartea celor dragi.
Soarta altor 20 de persoane este, de asemenea, sub semnul întrebării, pe fondul unor informaţii neconfirmate potrivit cărora este posibil ca şi acestea să fi murit în timpul captivităţii lor.
Circumstanţele morţii ostaticilor au rămas neclare, autorităţile israeliene sugerând că multe dintre aceste decese au avut loc la 7 octombrie, în timpul incursiunii ucigaşe a Hamas în sudul Israelului, în care au fost ucise 1.200 de persoane. Este neclar dacă Hamas mai deţine corpurile tuturor celor 32 de persoane despre care se crede că sunt moarte, pentru a negocia un viitor schimb.
Iniţial, s-a crezut că peste 240 de ostatici au fost capturaţi de Hamas în octombrie anul trecut, însă numărul exact al celor despre care se crede că sunt deţinuţi în Gaza a fost ajustat constant.
În lunile care au urmat atacului de la 7 octombrie, familiile unora dintre cei despre care se credea că au fost luaţi ostatici în viaţă au fost informate ulterior că aceştia au fost ucişi.
Raportul potrivit căruia mai mult de o cincime dintre ostaticii rămaşi în captivitatea Hamas sunt morţi este de natură să intensifice presiunea asupra premierului israelian, scrie The Guardian.