Chiar dacă o decizie în acest sens nu pare a fi iminentă sau chiar fezabilă din punct de vedere politic, simpla sa evocare este contrară unei axiome israeliene vechi de decenii, conform căreia Ierusalimul este un oraș unit în care locuitorii arabi și evrei se bucură de drepturi egale, comentează agenția de știri britanică.
Hanan Ashrawi, un membru al comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, a declarat că decizia, dacă va fi adoptată, îi va lipsi palestinieni de drepturile și de serviciile de bază și va provoca confruntări. „Această escaladare alarmantă, o măsură inumană și ilegală, trebuie oprită imediat”, a menționat Ashrawi într-un comunicat.
Israelul privește orașul, inclusiv Ierusalimul de Est, care a fost capturat odată cu Cisiordania în 1967, ca pe capitala sa indivizibilă. Spre deosebire de semenii lor din Cisiordania, palestinienii din Ierusalimul de Est primesc beneficii sociale și se pot deplasa liber pe teritoriul Israelului, potrivit Agerpres.
Mulți dintre agresorii arabi implicați în unul dintre cele mai grave valuri de violență stradală antiisraeliană de decenii, alimentat de tensiunile privind locurile sfinte atât pentru evrei cât și pentru musulmani, provin din Ierusalimul de Est. Multe dintre atacurile palestiniene asupra israelienilor se produc însă acum mai mult în Cisiordania decât în Ierusalim, unde au început.
Forțele israeliene au împușcat mortal luni un atacator palestinian despre care armata susține că a rănit prin înjunghiere un soldat la o intersecție din apropierea orașului Hebron. Câteva ore mai târziu, un alt palestinian a fost împușcat și ucis de soldați după ce a încercat să înjunghie un israelian, susține armata.
De la 1 octombrie, cel puțin 55 de palestinieni, dintre care jumătate au fost catalogați de Israel ca atacatori, au fost împușcați mortal de israelieni la scena atacurilor sau în timpul protestelor din Cisiordania și Gaza. Pe de altă parte, susține poliția israeliană, zece israelieni au fost uciși prin împușcare sau prin înjunghiere.
Făcând referire la comentarii dintr-o reuniune a cabinetului de securitate din urmă cu două săptămâni, oficialul guvernamental citat susține că Netanyahu a vorbit despre posibilitatea de a revoca unele drepturi pentru palestinienii care trăiesc în oraș, dar în afara barierei construite de Israel după campania de atentate sinucigașe palestiniene din urmă cu un decenii.
Citeşte şi Israelul şi Iordania sunt de acord cu noi măsuri de securitate pe Esplanada Moscheilor
Grupurile pentru apărarea drepturilor omului estimează că circa 100.000 de oameni, aproape o treime din palestinienii din Ierusalim, trăiesc în spatele acestei bariere.
Oficialul citat a menționat totuși că nu s-a discutat asupra subiectului la reuniune și că Netanyahu nu a solicitat ca chestiunea să fie inclusă pe agendă la o viitoare întâlnire.
La reuniunea cabinetului de securitate, premierul Netanyahu s-a plâns de haosul din cartierele periferice ale Ierusalimului de Est, unde raidurile sporadice ale Israelului pentru arestarea unor militanți sunt întâmpinate cu proteste violente.
După războiul din 1967, Israelul a extins frontierele Ierusalimului anexând părți din Cisiordania. Palestinienii din Ierusalim nu sunt cetățeni israelieni, dar dețin cărți de identitate emise de israelieni care le acordă statut de rezidenți permanenți.
ONG-urile și palestinienii din Ierusalimul de Est s-au plâns multă vreme în privința precarității serviciilor municipale și a deciziilor Israelului de a le revoca dreptul de rezidență celor care părăsesc orașul pentru perioade mari de timp.
Anexarea de către Israel a Ierusalimului de Est și pretenția sa ca întregul oraș să fie considerat capitala sa nu este recunoscută la nivel internațional. La rândul lor, palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala statului pe care vor să-l înființeze în Cisiordania și Fâșia Gaza.