Şeful guvernului român, Victor Ponta, care doreşte să obţină pentru social-democraţi funcţia de preşedinte de stat, a anunţat o diminuare a contactelor economice ale României cu Rusia. În cadrul apariţiilor sale oficiale din ultimele zile Ponta a afirmat că România este un membru activ şi angajat al UE şi NATO, statut datorită căruia nu este aptă de a juca rolul unui stat intermediar între Vest şi Est. România se consideră mai degrabă o piatră de hotar dintre valorile europene şi transatlantice în regiune. Referitor la rolul Moscovei în Ucraina şi Republica Moldova, apreciat de Bucureşti ca destabilizator pentru regiunea vestică a Mării Negre, România doreşte să se distanţeze mai mult de Rusia şi în privinţa relaţiilor sale comerciale să se concentreze mai mult pe Turcia, informează Neue Zürcher Zeitung. Ponta îşi poate permite o astfel de politică îndrăzneaţă, deoarece ţara sa este mai puţin dependentă de ţiţeiul rus decât alte stat din regiunea centnral- şi est-europeană. România produce practic întreaga cantitate anuală necesară de ţiţei – 12 miliarde de metri cubi – şi dispune dintre ţările membre UE de rezerve de ţiţei care o situează pe locul al patrulea după Olanda, Marea Britanie şi Polonia.
Ponta a afirmat că este conştient de faptul că din acest punct de vedere România se află într-o poziţie mai bună faţă de Bulgaria, Cehia sau Slovacia, comerţul cu Rusia neavând o importanţă existenţială pentru ţara sa. De aceea nu se pune nici problema de a susţine sancţiuni mai dure faţă de Kremlin. Ponta a criticat Rusia pentru că exercită o presiune asupra Republicii Moldova care s-a decis pentru o apropiere de UE. În fapt, în iulie Moscova a interzis, conform manierelor sale între timp cunoscute, importul fructelor proaspete şi conservate din Republica Moldova.
Urmează interzicerea şi a altor măsuri comerciale, deşi pentru Republica Molldova exportul produselor agricole constituie o importantă sursă de venit.
Reţele comerţului în detail din România vor să completeze breşa creată. Agenţia de ştiri IPN a relatat cu câteva zile în urmă că în urma unei întâlniri cu o delegaţie guvernamentală română Delia Nica, vicepreşedintele AMRCR, a cerut lanţurilor de supermarket să încheie contacte directe cu producătorii de legume şi fructe din Republica Moldova.
România joacă un rol important pentru Republica Moldova şi în domeniul energetic, deoarece aceasta era dependentă până acum în totalitate de ţiţeiul rus pe care trebuia să-l obţină prin conducte de tranzit prin Ucraina, respectiv prin regiunea separatistă Transnistria.
Peste un timp relativ scurt oraşul de frontieră din Republica Moldova, Ungheni, va fi racordat la sistemul reţelei din România. La sfârşitul lui august gazoductul spre Iaşi urmează să fie inaugurat în prezenţa comisarului UE pentru energie Oettinger. Gazoductul are o capacitate anuală de un miliard de metri cubi, ceea ce corespunde aproximativ consumului din Republica Moldova fără Transnistria. Astfel Chişinăul nu va mai trebui să se îngrijoreze nici pentru apropierea iernii şi va putea negocia cu Gazprom asupra preţului.