Neurochirurgul Leon Dănăilă: „La mine, la Darabani, când cineva era bolnav, venea o babă și îi descânta, după aia chema preotul și îl împărtășea, și cu asta se termina tratamentul”

La 90 de ani, una dintre cele mai luminate minți ale secolului XXI, genialul neurochirurg Leon Dănăilă, este încă în activitate, iar dorința de a vindeca a rămas crezul care îl însoțește din copilărie. Începuturile au fost extrem de dificile pentru cel care avea să devină o somitate internaţională în neurochirurgie.
Mircea Filipescu
03 feb. 2024, 22:31
Neurochirurgul Leon Dănăilă:

Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 90 de ani. Și-a dedicat toată viața medicinei și a salvat mii de vieți, însă acum omul care a fost inclus pe lista celor 500 de genii ale secolului XX trăiește pentru aceeaşi pasiune care l-a ghidat ca un far toată viaţa.

„Sunt în primul rând medic neurochirurg cu o activitate destul de mare în acest domeniu. Cred că nu mai am corespondent la noi în țară, nu știu, în străinătate nu am văzut, dar sunt solicitat din această cauză, fiindcă am o experiență mare, să dau consultații nu numai în domeniul neurochirurgical, ci și în domeniul afecțiunilor sistemului nervos central, al afecțiunilor cerebrale. Primesc telefoane din toată țara și din străinătate. Oamenii sunt interesați, îmi prezintă cazuri care sunt aparent intratabile, caută idei și rezolvări cât mai diverse, prin toată lumea. Au venit și din statul Arizona, și din Canada, și din Mexic, și din multe țări din Europa. Da, îi ajut cât pot”, spune Leon Dănăilă într-un interviu pentru Viva

Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgiliu Stroescu: „Toţi axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime. Dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult”/ Stroescu: „Carnea e cancer”

Reputatul medic neurochirurg Leon Dănăilă a vorbit despre momentul care l-a determinat să aleagă Medicina, deși provenea dintr-o familie modestă și nu se putea lăuda cu nota 10 pe linie la școală.
„M-a pasionat tot timpul. Eu sunt născut într-o familie de oameni săraci. La mine, la Darabani, când cineva era bolnav, venea o babă și îi descânta, după aia chema preotul și îl împăr tășea, și cu asta se termina tratamentul. Individul respectiv murea. Eu auzisem că la Cernăuți, în Bucovina, sunt doctori și spitale unde pot fi tratați bolnavii nu numai cu descântece și cu împărtășanie, ci cu metode moderne care îi pot ajuta în diferite afecțiuni. Și atunci am zis: „Eu mă fac medic, să-i ajut pe toți oamenii ăștia săraci. Tatăl meu nu știa carte, nu a avut cine să mă învețe, dar eu am luat singur hotărârea asta, din iubire pentru oameni, să îi ajut și să îi fac bine. Și am persistat. După ce am terminat școala primară la Darabani, taică-meu m-a întrebat: „Rămâi la agricultură, la coarnele plugului, sau mergi la liceu?. „M-am săturat de agricultură, i-am spus. „Eu mă duc la liceu! M-am dus la liceu, am găsit o bibliotecă foarte mare și am citit cu nesaț cărți din domeniul medical. Mi-a plăcut foarte mult medicina și să îi ajut practic pe oameni. Chiar și atunci mă întrebau diverse persoane ce să facă, în cazul a diferite boli.

„La matematică abia am scăpat de corigență’

„După ce am terminat liceul, m-am dus la secretar, cel care trebuia să-i dea o adeverință fiecărui absolvent de liceu, întrebând la ce facultate vrea să se ducă. Eu am spus că vreau la Medicină. A fost surprins: „Cum, tu la Medicină?. Ei bine, matematica nu îmi plăcea, ce să rezolv? Niște probleme? Cu ce-i ajut pe bolnavi dacă fac niște ecuații? Eu, dacă sunt medic, îi ajut să îi fac bine pe bolnavi. Atunci l-am rugat să-mi dea o adeverință pentru Medicină și a zis: „Uite, toți care au nota 10 merg acolo, tu nu ai cum.

Adevărul era că toți colegii care erau fii de directori, fii de primari aveau nota 10 pe linie. Eu aveam 10 la științe naturale și la română. La matematică abia am scăpat de corigență. Da. În sfârșit… M-am dus totuși la Medicină.

Cele trei reguli de aur pentru a avea un creier sănătos, potrivit medicului Leon Dănăilă

Am dat examen la Iași și m-am întors acasă, că n-aveam bani să stau acolo să aștept rezultatele. Părinții mei mi-au dat numai de tren. Nu erau bogați ca să-mi dea să stau mai mult timp. M-am întors și, după o lună de zile, cum telefoane nu erau la vremea respectivă, am primit o carte poștală de la un coleg care dăduse la Politehnică și care era mai avut. Tatăl lui era învățător și, cum avea ceva bani, a rămas la Iași mai mult timp, așa că el s-a dus să vadă rezultatele pentru mine și pentru alții, fiindcă am fost vreo zece. El mi-a scris: „Dragă Leon, dintre toți care ați dat examenul la Medicină, numai tu ai absolvit. Ceilalți au picat. Atunci am căpătat curaj. A fost primul succes. Mi-am spus: „Domnule, totuși, dacă înveți și ai dorință pentru ceva, să faci bine, reușești în viață”, mai spune Leon Dănăilă pentru Viva.

Leon Dănăilă: „Nu îmi trebuie avere, când te naşti sărac, sărac mori. Azi mă simt ca un boschetar”

„Nu îmi trebuie avere, când te naşti sărac, sărac mori. Azi mă simt ca un boschetar, nu-ţi dă nimeni nicio atenţie, asta e realitatea. Am rămas sărac, am vândut totul şi acest apartament e vândut. N-am nicio avere, n-am nimic. Toate astea pentru oameni. Imi place să fac bine oamenilor pentru că vin dintr-un mediu inferior şi am văzut cât de greu este, viaţa e scumpă, o singură dată o trăieşti.Nu vreau să fac avere, n-am făcut avere din suferinţa oamenilor. Apartamentul acesta e vândut, dar cu condiţia să pot sta aici până mor. Eu sunt mulţumit în situaţia în care mă aflu, e foarte greu cu singurătatea, că sunt singur de 12 ani, mai greu cu mâncarea. Noroc că sunt magazinele astea, că mai găseşti fasole bătută, salată orientală, eu cu astea mă ţin. Nu mă pricep să fac mâncare, nici n-am timp. Mai bine scriu”, a mărturisit reputatul neurochirurg într-un interviu pentru Trimitas TV.

Reputatul medic neurochirurg profesor Leon Dănăilă, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, în judeţul Botoşani. A absolvit Liceul „Grigore Ghica Vv” din Dorohoi în anul 1952, apoi, în perioada 1952-1958, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi, potrivit biografiei de pe site-ul https://acad.ro/.

A lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960), iar ulterior, timp de un an, la Circumscripţia sanitară din Dărmăneşti (1960-1961). În anul 1961 a ocupat prin concurs postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din Bucureşti, scrie Agerpres. În anul 1966 a devenit medic specialist neurochirurg, iar în 1972 – doctor în medicină cu o lucrare referitoare la neurinomul spinal. Tot în 1972 a devenit licenţiat şi al Facultăţii de Filosofie-Psihologie din Bucureşti.

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Dusseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995).

În 1981 a înfiinţat prima secţie de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie vasculară din ţară şi în acelaşi an a devenit şeful Clinicii II Neurochirurgie vasculară din cadrul institutului (IBCV). Începând cu anul 1990 a fost conducător ştiinţific de doctorate, atât pentru doctoranzi români, cât şi străini (Israel, Grecia, Egipt), iar în această calitate a format 21 de doctori în ştiinţe medicale. (https://acad.ro/.)

În 1991 a ocupat prin concurs postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, iar în anul 1992, pe cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti. În perioada 1992-2004 a fost director al departamentului de Neurochirurgie din cadrul Facultăţii de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti.

„Moartea nu este sfârşitul”. Revelaţiile geniului neurochirurgiei românesti Leon Dănăilă VIDEO

A fost director general al Spitalului „Gh. Marinescu” din Bucureşti (1994-1995), director general adjunct al Institutului de Boli Cerebrovasculare „Vlad Voiculescu” din Bucureşti (1995-2004), precum şi preşedinte al comisiei de neurochirurgie din cadrul Ministerului Sănătăţii (1990-2004).

Peste 40.250 intervenţii chirurgicale

A fost senator în legislatura 2016-2020, din partea Partidului Naţional Liberal, fiind ales în Circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti.

„Datorită specializărilor continue şi aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, în cazul neurinoamelor de acustic, a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale, de la 59% la 4%. Aceste rezultate se datorează faptului că a introdus în arsenalul sălii de operaţie din România microscopul operator în anul 1979 şi laserul în anul 1984”, se menţionează pe site-ul https://acad.ro/.

A efectuat peste 40.250 intervenţii chirurgicale din care peste 21.000 cu microscopul operator, peste 700 cu laserul şi circa 17.000 clasic, fără microscop şi fără laser, potrivit sursei menţionate mai sus. A introdus şi publicat pentru prima dată în România şi printre primii pe plan internaţional tratamentul conservator al hematoamelor intracerebrale primare. Este neurochirurgul care a operat anevrismele sistemului arterial vertebro-bazilar începând cu anul 1985 în România. Rezultatele acestor operaţii sunt publicate în diferite lucrări ştiinţifice. A studiat şi a efectuat primele calosotomii pentru tratarea epilepsiei.

Profesorul Leon Dănăilă deţine 18 brevete de inventator şi zece de inovator, printre care şi cel referitor la plastia cu pudră de os autolog (Brevet de inventie nr. 112951/februarie 1998). Face parte din comitetul director al unor reviste de specialitate: „Romanian Journal of Reconstructive Microsurgery”, „Romanian Neurosurgery”, „Romanian Journal of Neurology and Psychiatry”, „National Medical Review”, „Chirurgia”, „Medicina modernă”.

Membru al Academiei Române și al Academiei de Ştiinţe Medical

La 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, devenind apoi, la 20 decembrie 2004, membru titular al acesteia. Este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (din 1993), precum şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (din 2004).

Este, de asemenea, membru al Académie Européenne D’Information (1999), membru în „L’Académie Centrale Européenne des Sciences, des Lettres et des Arts” (2009), membru titular al American Romanian Academy of Arts and Sciences (2017), membru titular al Deutsch-Romänische Academie Baden-Baden EV (2017), membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din Republica Moldova (2018).

În oraşul Darabani există în prezent Muzeul „Leon Dănăilă”, în imobilul care a aparţinut părinţilor profesorului Leon Dănăilă şi unde pot fi văzute bunuri din colecţia personală a acestuia.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București