Neurochirurgul Vlad Ciurea face o dezvăluire uluitoare, arătând că nu consumă unul dintre cele mai populare alimente de mai bine de 10 ani. Este vorba despre cartof, care deși este o sursă bogată de vitamine, minerale și de carbohidrați, nu ar stimula activitatea cerebrală.
„Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală”, a explicat dr. Vlad Ciurea în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
Deși sunt o sursă foarte bună de carbohidrați, accesibilă și sățioasă, cartofii nu reprezintă cea mai bună alegere pentru o dietă echilibrată și nici pentru cei care doresc să își mențină creierul în formă.
Citește și : Cum elimini microplasticele din apa potabilă. Metoda simplă care scade riscurile asupra sănătății
Cartofii prăjiți, consumați în cantități foarte mari, pot reprezenta un risc pentru sănătate, la fel și chipsurile din cartofi. Cercetările științifice arată că, atunci când cartofii sunt prăjiți la temperaturi ridicate, se eliberează o substanță numită acrilamidă, cu potențial cancerigen ridicat.
Există dovezi potrivit cărora este important să nu se consume cartofi încolțiți sau care au modificări de culoare în verde, deoarece aceste aspecte indică prezența solaninei, un compus toxic, care poate să cauzeze probleme circulatorii și respiratorii, dureri de cap, crampe musculare sau diaree.
Vlad Ciurea arată că românii trebuie să se odihnească pentru a funcționa în mod optim și susține că odihna și relaxarea sunt niște lucruri banale, dar importante pentru asigurarea sănătății creierului. Astfel, acesta își consolidează conexiunile neuronale, ceea ce poate îmbunătăți memoria, concentrarea și alte funcții cognitive.
Citește și : Simptomele banale care indică apariția cancerului. La ce să fiți atenți
„Să ne relaxăm. Trebuie să prioritizăm lucrurile, să nu facem 10 lucruri odată pentru că nu este nimic bun. În momentul în care vedem că nu putem să rezolvăm totul, să tragem puțin pe dreapta. Cum se spune în popor, să lucrăm cu frâna de mână trasă”, a explicat acad. prof. univ. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic neurochirurg, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.