Liechtenstein este un stat atât de mic, încât cei mai mulți non-europeni nici măcar nu știu că există. Măsurând doar 160 km pătraţi, este mai mic decât Bucureştiul (228 km pătraţi), fiind a şasea cea mai mică ţară din lume, din punct de vedere al suprafeţei. Cu o populație de numai 37.000 de locuitori, are granițe cu Elveţia la vest și la sud, precum și cu Austria la est și nord, şi se numără printre cele mai bogate țări din lume, cu una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului.
Dar, micuţului stat alpin îi lipsesc două lucruri. Primul este un aeroport. Pentru a zbura, trebuie să îl folosiți pe cel mai apropiat, de la Zürich, din Elveția. Al doilea lucru, este o armată. Liechtenstein și-a desființat propria armată în 1868, fiind astăzi una dintre cele 22 de țări fără forțe proprii de apărare. Ceea ce explică probabil de ce Elveţia nu a întâmpinat nicio rezistenţă în invadarea acestui teritoriu. Şi de trei ori au făcut elveţienii acest lucru.
Prima oară s-a întâmplat pe 5 decembrie 1985, când armata elvețiană desfășura un exercițiu de antrenament care includea utilizarea rachetelor sol-aer. În ciuda vremii urâte și a vântului puternic, comandanţii au decis să lanseze rachetele oricum, însă acestea au ajuns în pădurea Bannwald din Liechtenstein. Rachetele au provocat incendii masive de pădure şi, deși Elveția și Liechtenstein se bucurau în mod normal de o relație de prietenie, această situaţie a provocat o lungă dispută diplomatică. Din fericire, nimeni nu a fost rănit sau ucis, iar elvețienii au plătit în cele din urmă Liechtensteinului câteva milioane de franci elvețieni, ca despăgubire pentru indignarea ecologică.
Citeşte şi Avion militar prăbuşit în centrul ţării. Ce s-a întâmplat cu pilotul
Totuşi, pe 13 octombrie 1992, Elveția a lovit din nou! Militarii elvețieni se aflau pe manevre când au primit instrucțiuni scrise pentru a înființa un post de observație în Treisenberg. Acesta este un sat mic, pitoresc, cu o populație de aproximativ 2.500 de locuitori. Cu toate acestea, ceea ce îl face deosebit de unic este faptul că ei vorbesc un dialect german distinct, care datează din secolul al XIV-lea.
De asemenea, măsoară 30 km pătraţi, ceea ce îl face una dintre cele mai mari municipalități… din Liechtenstein. În mod curios, conducerea armatei elvețiene uitase că Treisenberg se află în altă țară. La fel şi militarii, se pare, până când unii dintre localnicii curioși i-au întrebat ce fac în zonă. Au apărut din nou controverse, dar din fericire, de data aceasta nu au existat nici pagube şi, în consecinţă, nici compensații. Totuşi, prejudiciul adus prestigiului elvețian a aprins o dezbatere deja sensibilă în Ţara Cantoanelor, despre desfiinţarea forțelor armate, un argument care este încă în curs din 2016.
Switzerland has accidentally invaded Liechtenstein three times, and accidentally fired missiles or shells into the adjoining country twice.
— Fun😷Facts (@OGFunFacts) December 4, 2019
Între timp, un episod s-a mai consumat pe 1 martie 2007. Era o noapte de joi întunecată și furtunoasă, când 171 de soldați de infanterie a armatei elvețiene au continuat manevrele de antrenament. Între timp, vremea s-a înrăutățit şi mai mult, cel puțin aceasta este explicația oficială dată cu privire la motivul pentru care militarii au ajuns pe pământul Liechtenstein-ului, încă o dată. Până dimineața, aceştia intraseră aproape 2 km pe teritoriu străin, înainte ca un ofiţer să-și dea seama că nu se mai află în Elveția. Liechtenstein nu a fost conștient de invazie până când Elveție nu și-a cerut scuze. Oficialii elvețieni au minimalizat incidentul și și-au exprimat încrederea că nu va avea consecințe politice. Din fericire, invadații au fost la fel de dornici să minimalizeze invazia, astfel că Markus Amman, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al Liechtensteinului, a spus: „Nu este ca și cum ar fi năpustit aici cu elicoptere de atac sau chestii de genul ăsta”.