Maria Concetta Cacciola a recurs la un gest extrem pentru a încheia socotelile cu familia ei din ‘Ndrangheta, pe care nu o mai suporta. S-a sinucis bând o sticlă cu acid clorhidric. Aşa se întâmplă de obicei cu femeile din familiile mafiote care caută să rupă legătura cu clanurile crimei organizate. Recurg la gesturi disperate, extreme, când constată că pentru ele orice încercare de eliberare este tardivă şi că, de fapt, nu mai au nicio alternativă. Viaţa ajunge să li se pară mai rea decât moartea.
Mamă a trei copii, în vârstă de 31 de ani, Maria Concetta Cacciola s-a sinucis în august 2011. Ajunsese ca o ostatică în reşedinţa familiei ei din Rosarno, din regiunea italiană Calabria. Rudele ei erau capi ai mafiei calabreze, ‘Ndrangheta, şi făcuse greşeala vieţii ei când încercase să scape din această familie, al cărei stil de viaţă o adusese la disperare.
A intrat în legătură cu autorităţile italiene, oferindu-le informaţii despre activităţile mafiote ale membrilor familiei ei, în schimbul protecţiei. Dar când şi-a dat seama că nu poate trăi fără copiii ei, s-a răzgândit, şi-a retras declaraţiile date autorităţilor, care o puseseră sub protecţie, şi a părăsit Genova, unde se refugiase, întorcându-se spăşită la familia sa.
Dar ‘Ndrangheta nu-i uită şi nu-i iartă pe cei care încalcă „codul tăcerii”. Familia nu a primit-o bine, iar ea trebuia să îşi dea seama de asta. După zece zile de abuzuri fizice şi psihice din partea familiei ei, femeia a băut o sticlă întreagă de acid clorhidric, murind în chinuri groaznice.
După vreo lună, autorităţile italiene i-au arestat pe mama, tatăl şi fratele femeii, acuzându-i de violenţă şi de abuzuri fizice şi psihice comise împotriva ei.
A fost o lovitură grea dată clanului. Fratele ei, Michele, este cumnatul lui Gregorio Bellocco, şeful puternicului clan mafiot Bellocco din Rosarno, ale cărui operaţiuni ilicite includ de la traficul cu droguri până la extorcări de bani. Soţul ei, Salvatore Figliuzzi, cu care a fost silită se se căsătorească la 16 ani, este în închisoare, ispăşind o pedeapsă de 8 ani, pentru asociere mafiotă.
În februarie 2012, după arestarea mai multor membri ai clanului, presa italiană scria din nou despre cazul Cacciolei. În Reggio Press, cu titlul „Maria Concetta Cacciola – O poveste tristă, dramatică, emblematică”, publicaţia italiană reamintea cazul ei, dând şi informaţii despre activităţile criminale din fieful Rosarno al mafiei ‘Ndrangheta.
Cacciola a fost o femeie puternică şi curajoasă, care a îndrăznit să înfrunte ‘Ndrangheta, cea mai puternică mafie din lume. ‘Ndrangheta din Calabria este caracterizată prin legăturile de sânge secrete şi o reţea internaţională foarte răspândită, care face anual venituri de peste 70 de miliarde de dolari din activităţile sale criminale.
„Nu mai pot trăi în iadul acesta. Vreau să vă spun totul şi să îmi schimb viaţa”, le-a spus Cacciola poliţiştilor, când s-a hotărât să îşi demaşte clanul. Cu ajutorul informaţiilor date de ea, poliţiştii antimafia au descoperit două buncăre secrete folosite de mafioţi pentru activităţile lor criminale, unde cei urmăriţi se ascundeau ca să nu fie prinşi. Secretele dezvăluite de ea erau atât de importante, încât a fost pusă sub protecţie, în cadrul programului de protecţie a martorilor şi mutată într-un loc secret. Le-a mărturisit poliţiştilor că se teme pentru viaţa ei.
Dar nu a putut răbda fără copiii ei şi, în ciuda faptului că procurorii şi avocaţii ei au sfătuit-o să nu iasă din ascunzătoare, ea a ales să rişte până la final.