Nevrozele: De ce apar şi cum le gestionezi

Stresul cronic și amestecul zilnic de frustrare, frică, îngrijorare pot duce la tulburări diverse, de la cea de anxietate la cea obsesiv-compulsivă sau la ipohondrie. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus nevroze.Cele mai frecvente suferințe psihice ale vremurilor noastre sunt nevrozele, tulburările de dispoziție și de personalitate și depresia. Nevroza este o tulburare mentală de lungă durată, de care persoana afectată este conștientă și care nu perturbă funcțiile esențiale ale personalității.
Alina Costache
16 aug. 2017, 08:04
Nevrozele: De ce apar şi cum le gestionezi

Spre deosebire de psihoză, ea nu generează pierderea contactului cu realul, iar persoana nevrotică rămâne, într-o mai mică sau mai mare măsură, adaptată la viața socială. Totuși, nevroza este resimțită ca o povară grea pentru cei afectați.

Conflictele nerezolvate sau reprimate, provenite de cele mai multe ori din copilărie, se transformă în probleme și, în condiții de stres, încep să se manifeste prin simptome psihice, psihosociale sau fizice. Potrivit specialiștilor, acestea reprezintă o modalitate a psihicului celui afectat de a atrage atenția asupra suferinței sale și de a cere ajutor. Din păcate, cei din jur reacționează, de obicei, defensiv la comportamentul negativ, neobișnuit, al nevroticului.

Termenul nevroză este folosit de majoritatea psihologilor pentru a desemna diverse tulburări psihice – fobiile, tulburarea de anxietate, atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, isteria, ipohondria și anumite tulburări schizoide sau paranoice.

Manifestările mentale includ anxietate, depresie, gânduri sau acțiuni obsesive. În plan emoțional, apar stări tensionate, modificări frecvente ale dispoziției, sentimente de vinovăție, pierderea încrederii în sine, teamă, insecuritate, rușine, probleme în relațiile interpersonale, scăderea treptată a performanței.

Simptomele fizice sunt tulburări de somn, tulburări sexuale, bulimia sau anorexia și dureri fără o cauză organică.

Tratamentul nevrozelor depinde de tipul lor și de intensitatea suferinței pe care o provoacă. Ele se pot manifesta printr-un disconfort care nu afectează ritmul cotidian și viața socială, dar și prin limitări extrem de neplăcute ale vieții de zi cu zi, care cresc progresiv în intensitate dacă nu sunt tratate corespunzător.

În formele ușoare, persoana afectată poate recăpăta controlul prin propriile forțe, cu ajutorul unor tehnici de gestionare a stresului. În cele moderate însă nu se va mai descurca singură, iar în cele severe, problema nu va putea fi depășită sau ameliorată fără o terapie specializată. Iar aceasta este psihoterapia. De aceea, este recomandabil ca, în cazul oricărui comportament nevrotic să ceri sfatul unui psiholog sau unui psihoterapeut.

Prin psihoterapie poate fi descoperită cauza adâncă a nevrozei, astfel încât răul este atacat la rădăcină și conflictul interior poate fi rezolvat cu succes. În nevrozele severe, specialiștii pot recomanda însă și tratamentul medicamentos. Inhibitorii de recaptare a serotoninei, de pildă, compensează dezechilibrul apărut în sistemul de neurotransmițători.

Dar există și alte medicamente care sunt prescrise în nevroze, pentru a alina temporar suferința celui afectat. În unele cazuri, terapia include și măsuri de reintegrare socială a persoanei afectate.

Ca o concluzie, trebuie precizat însă că medicamentele suprimă doar simptomele neplăcute ale nevrozei, nu tratează și cauza. De aceea, psihoterapia este recomandată ca o metodă mai eficace, cu rezultate pe termen lung.

Știai că…
… potrivit studiilor, nevrozele apar cel mai des în al treilea sau al patrulea deceniu de viață?
… nevrozele afectează mult mai des femeile decât bărbații?

Află cum poți trata nevroza în vacanță AICI

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda