Nevrozele: De ce apar şi cum le gestionezi

Stresul cronic și amestecul zilnic de frustrare, frică, îngrijorare pot duce la tulburări diverse, de la cea de anxietate la cea obsesiv-compulsivă sau la ipohondrie. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus nevroze.Cele mai frecvente suferințe psihice ale vremurilor noastre sunt nevrozele, tulburările de dispoziție și de personalitate și depresia. Nevroza este o tulburare mentală de lungă durată, de care persoana afectată este conștientă și care nu perturbă funcțiile esențiale ale personalității.
Alina Costache
16 aug. 2017, 08:04
Nevrozele: De ce apar şi cum le gestionezi

Spre deosebire de psihoză, ea nu generează pierderea contactului cu realul, iar persoana nevrotică rămâne, într-o mai mică sau mai mare măsură, adaptată la viața socială. Totuși, nevroza este resimțită ca o povară grea pentru cei afectați.

Conflictele nerezolvate sau reprimate, provenite de cele mai multe ori din copilărie, se transformă în probleme și, în condiții de stres, încep să se manifeste prin simptome psihice, psihosociale sau fizice. Potrivit specialiștilor, acestea reprezintă o modalitate a psihicului celui afectat de a atrage atenția asupra suferinței sale și de a cere ajutor. Din păcate, cei din jur reacționează, de obicei, defensiv la comportamentul negativ, neobișnuit, al nevroticului.

Termenul nevroză este folosit de majoritatea psihologilor pentru a desemna diverse tulburări psihice – fobiile, tulburarea de anxietate, atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, isteria, ipohondria și anumite tulburări schizoide sau paranoice.

Manifestările mentale includ anxietate, depresie, gânduri sau acțiuni obsesive. În plan emoțional, apar stări tensionate, modificări frecvente ale dispoziției, sentimente de vinovăție, pierderea încrederii în sine, teamă, insecuritate, rușine, probleme în relațiile interpersonale, scăderea treptată a performanței.

Simptomele fizice sunt tulburări de somn, tulburări sexuale, bulimia sau anorexia și dureri fără o cauză organică.

Tratamentul nevrozelor depinde de tipul lor și de intensitatea suferinței pe care o provoacă. Ele se pot manifesta printr-un disconfort care nu afectează ritmul cotidian și viața socială, dar și prin limitări extrem de neplăcute ale vieții de zi cu zi, care cresc progresiv în intensitate dacă nu sunt tratate corespunzător.

În formele ușoare, persoana afectată poate recăpăta controlul prin propriile forțe, cu ajutorul unor tehnici de gestionare a stresului. În cele moderate însă nu se va mai descurca singură, iar în cele severe, problema nu va putea fi depășită sau ameliorată fără o terapie specializată. Iar aceasta este psihoterapia. De aceea, este recomandabil ca, în cazul oricărui comportament nevrotic să ceri sfatul unui psiholog sau unui psihoterapeut.

Prin psihoterapie poate fi descoperită cauza adâncă a nevrozei, astfel încât răul este atacat la rădăcină și conflictul interior poate fi rezolvat cu succes. În nevrozele severe, specialiștii pot recomanda însă și tratamentul medicamentos. Inhibitorii de recaptare a serotoninei, de pildă, compensează dezechilibrul apărut în sistemul de neurotransmițători.

Dar există și alte medicamente care sunt prescrise în nevroze, pentru a alina temporar suferința celui afectat. În unele cazuri, terapia include și măsuri de reintegrare socială a persoanei afectate.

Ca o concluzie, trebuie precizat însă că medicamentele suprimă doar simptomele neplăcute ale nevrozei, nu tratează și cauza. De aceea, psihoterapia este recomandată ca o metodă mai eficace, cu rezultate pe termen lung.

Știai că…
… potrivit studiilor, nevrozele apar cel mai des în al treilea sau al patrulea deceniu de viață?
… nevrozele afectează mult mai des femeile decât bărbații?

Află cum poți trata nevroza în vacanță AICI

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Limitele în care ar putea fi indexate pensiile. Ultimele calcule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București