Pentru zilele călduroase vă propunem o rețetă care i-a fost foarte dragă Regelui Mihai. Obișnuia să i-o pregătească fiica lui cea mare a regelui. Este vorba despre New York Cheesecake.
„Tatăl meu a avut, de-a lungul anilor, câteva feluri de mâncare pe care le-a păstrat printre favoritele lui. Una dintre reţetele lui preferate este New York Cheesecake. Reţeta are o poveste a ei.”, spune Custodele Coroanei, Margareta, în volumul său ,,Carte Regală de Bucate”.
Fiica regelui Mihai spune că a gustat prima dată acest desert când era studentă „la Universitatea din Edinburg”. Inițial „nu mi s-a părut mare lucru (…) dar, gustând-o, mi-am dat seama că era unul din cele mai bune feluri mâncate vreodată”.
„Când m-am întors la Versoix, în prima vacanță de studentă, am încercat să prepar prăjitura acasă, folosind sfaturile celor de la restaurantul din Edinburgh. I-am oferit tatei o felie, rugându-l să-mi spună dacă e bună sau nu. Regele a făcut o mare descoperire culinară: i-a plăcut atât de mult prăjitura, încât a trebuit să i-o gătesc mereu și mereu, în acea vacanță.”, a mai spus aceasta.
Citește și: Prăjitură cu mac, un dulce delicios și rapid de făcut
New York Cheesecake, prăjitura preferată a Regelui Mihai
Ingrediente
Pentru blat: 300 g biscuiţi digestivi, sfărâmaţi mărunt, 50 g zahăr tos, 80-95 g unt topit, o linguriţă cu scorţişoară (opţional).
Pentru umplutură aveți nevoie de un plic de gelatină fără aromă, 60 ml apă rece, 450 g brânză cremoasă, 100-150 g zahăr, un praf de sare, 200 g smântână grasă, 200 g smântână dulce (pentru frişcă).
Pentru topping: 200 g afine (sau zmeură, piersici, căpşuni, alte fructe), 2 linguri cu apă, 100 g zahăr tos.
Mod de preparare
Biscuiții se sfărâmă într-un robot de bucătărie, apoi se pun într-un castron și se adaugă peste ei untul topit și se amestecă până când totul se transformă într-o pastă. Se unge cu unt „o tavă rotundă de tartă de 20-23 cm în diametru și puneți o folie de aluminiu, pentru ca aluatul să nu se lipească”. Așezați pasta, presați bine și acoperiți aluatul cu o folie de plastic, apoi introduceți la frigider.
Pentru a pregăti umplutura, dizolvați gelatina în apă rece, amestecați la foc mic până când se va dizolva. Mixați bine brânza până când devine „o cremă moale”. Adăugați apoi gelatina și amestecați bine până când compoziția devine omogenă. Adăugați sarea și zahărul și continuați să amestecați „până compoziția devine ușoară și pufoasă”. Într-un alt castron, se mixează smântâna dulce pentru frișcă până se întărește. „Turnați smântâna grasă peste frișca obținută, apoi adăugați încet amestecul de smântână în compoziția cremoasă. Turnați totul peste blatul de biscuiți și uniformizați suprafața cremei. Puneți la frigider, până se întărește (minimum 4 ore sau, mai bine, peste noapte)”, a scris Majestatea Sa, Margareta, în cartea sa, citată de retetesivedete.ro.