DACIA are parte de reclamă bună şi în SUA. Ziarul citează statisticile Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), publicate marţi, care arată că vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în perioada ianuarie-noiembrie 2013 cel mai semnificativ avans din Europa, de 21,1%, la mare distanţă de brandurile de pe locurile doi şi trei, Mazda şi Jaguar, fiecare cu un avans de 15,6%, scrie Agerpres.
Succesul Dacia este explicat astfel de „New York Times„: ar putea fi maşina potrivită la momentul potrivit pentru Europa. Pe fondul nivelului ridicat al şomajului şi a incertitudinilor privind evoluţia economiei, Dacia a obţinut succes comercializând modelul Logan la un preţ scăzut, de aproximativ 7.700 de euro (10.600 de dolari), inclusiv taxele.
„Pentru cineva obişnuit să conducă un Mercedes sau un BMW, o Dacie ar fi groaznică. Dar, dacă ai nevoie doar să ajungi din punctul A în punctul B, tot ce ai nevoie e Dacia, care are o tehnologie simplă, fiabilă şi primeşti trei ani garanţie”, susţine analistul Jens Schattner, de la firma Macquarie, în Frankfurt.
Succesul brandului Dacia reflectă afacerile bifurcate de pe piaţa europeană. În timp ce maşinile low-cost şi cele de lux se vând bine, gama de mijloc stagnează. La Renault, Dacia a ajutat decisiv la creşterea profitului, în timp ce rivalele nu reuşesc să facă faţă recesiunii care dus la cel mai semnificativ declin al vânzărilor din ultimii 20 de ani.
„Oricine poate afirma că am profitat de pe urma crizei, dar a existat o schimbare a comportamentului cumpărătorilor în Europa. Acum, oamenii nu vor să cheltuiască prea mult pe o maşină”, a explicat Arnaud Deboeuf, directorul programului „entry” de la Renault.
În perioada ianuarie – noiembrie 2013, au fost înmatriculate, în total, 265.414 autoturisme Dacia în cele 29 de state europene, în creştere cu 20,6% faţă de perioada similară din 2012, când înmatriculările s-au situat la 220.043 unităţi.
Recesiunea din zona euro şi nivelul ridicat al şomajului au afectat vânzările principalilor producători auto în Europa în primele 11 luni din acest an. Astfel, vânzările grupului Volkswagen au scăzut cu 2,3%, ale PSA Peugeot Citroen cu 9,6%, ale General Motors Group cu 5,4%, ale Ford cu 5%. Creşteri s-au înregistrat la Renault Grup (2,1%), Mazda (17,2%) şi Daimler (4,4%).
Publicaţia „New York Times” consideră că este un succes neaşteptat pentru Dacia, un brand din fosta Uniune Sovietică, care a reapărut în 2004. Louis Schweitzer, fost şef al Renault, a admis că maşinile destinate pieţelor dezvoltate nu ar fi putut fi vândute pe profit pe pieţele emergente europene, astfel încât el a încercat să utilizeze linia Dacia pentru a construi o nouă platformă auto, numită M-zero, care va fi viabilă din punct de vedere economic şi va costa doar 5.000 de euro.
Deşi nu a fost atins acest plafon, Renault a dat lovitura cu Dacia, care a avut un debut excelent în 2004, adresându-se cumpărătorilor din Europa de Est şi Turcia. Surprinzător, brandul a fost solicitat şi în Europa Occidentală, mai ales în timpul recesiunii.
Vânzările Dacia în Europa aproape s-au dublat în 2009, comparativ cu 2008, la peste 214.000 de unităţi, cel mai nou model-Dacia Duster-având un preţ de pornire de 11.900 euro.
Arnaud Deboeuf a explicat că experienţa acumulată prin dezvoltarea de la zero a unui model low-cost a fost extrem de importantă.
„Nu poţi oferi clienţilor tăi o maşină la un preţ agresiv dacă nu faci presiuni asupra inginerilor, celor de la vânzări şi marketing, pentru a ţine costurile sub control şi pentru a le reduce”, susţine oficialul Renault.
Brandul Dacia investeşte puţin în marketing, iar costurile de distribuţie sunt relativ scăzute, deoarece automobilele sunt vândute prin reţeaua existentă de dealeri Renault şi nu se acordă discounturi. Costurile reduse se datorează costului scăzut al forţei de muncă în România, deşi în aprilie Renault a avertizat că ar putea muta în Maroc unele locuri de muncă, dacă angajaţii români nu îşi moderează pretenţiile salariale.
Carlos da Silva, analist la IHS Automotive, susţine că succesul Dacia în Europa vine ca urmare a existenţei unei noi categorii de clienţi, care anterior ar fi cumpărat o maşină veche de cinci ani, dar acum pot obţine una nouă la acelaşi preţ.
Compania Dacia de la Mioveni (sudul României) a fost preluată de Renault în anul 1999. Până în prezent, a lansat şapte modele sub marca Dacia, respectiv Dacia Logan, Dacia Logan MCV, Dacia VAN, Dacia Logan Pick-Up, Dacia Sandero, Dacia Sandero Stepway şi Dacia Duster.