Newsweek: Liviu Dragnea ar putea scăpa de dosarul Tel Drum. Fostul lider PSD, inculpat de DNA prea târziu

Procurorii DNA au avut nevoie de doi ani şi jumătate pentru a-l inculpa pe Liviu Dragnea, fostul lider PSD, în dosarul de corupţie "Tel Drum". Direcţia Naţională Anticorupţie a avut nevoie de 17 ani pentru a constata că Liviu Dragnea ar fi pus în anul 2001 bazele unui grup infracţional organizat, format în special din funcţionari publici, scrie Newsweek.
Romania TV
27 iul. 2020, 08:55
Newsweek: Liviu Dragnea ar putea scăpa de dosarul Tel Drum. Fostul lider PSD, inculpat de DNA prea târziu

Liviu Dragnea a fost acuzat de procurorii anticorupţie că, în anul 2001, pe când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a pus bazele unui grup infracțional.

Gruparea ar fi funcționat până în anul 2017, pentru a obţine în mod fraudulos sume importante de bani din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În 2002, Consiliul Judeţean Teleorman, condus de Liviu Dragnea, a „privatizat” compania Tel Drum. Societatea a fost vândută lui Marian Fișcuci, prietenul lui Dragnea, pentru suma de 278.000 euro. Fișcuci a plătit doar 25 la sută din valoarea acțiunilor. Restul banilor, aproape 210.000 euro, au fost achitați din contractele pe care le-a primit de la Consiliul Județean Teleorman.

Fratele șefului PNA, pe lista PSD Teleorman. „Liviule, ce ai făcut? E nenorocire mare”

Încă din momentul înfiinţării Parchetul Național Anticorupție în anul 2002, sub conducerea procurorului șef Ioan Amarie, gruparea din jurul lui Liviu Dragnea a beneficiat de protecție la cel mai înalt nivel, conform Newsweek.

Privatizarea companiei Tel Drum nu a fost subiect de interes pentru procurori, deşi presa locală şi centrală scriseseră despre cotroversele din spatele acestui demers. În 2004, Constantin Amariei, fratele procurorului șef al PNA, Ioan Amariei, a candidat pentru funcția de deputat pe listele PSD Teleorman.

Potrivit sursei citate, fostul președinte al PSD Teleorman, Teodor Nițulescu, a declarat public următoarele: „În 2004, în februarie, m-a sunat Octav Cozmâncă și m-a chemat la București.

Mi-a zis că avem o problemă la Teleorman: «Să știi că PNA are dosare cu Dragnea și primarul de la Roșiori. Să știi că îi arestează».

I-am zis: «Dați-mi voie să mă duc acasă, să vorbesc cu băieții ăștia». I-am zis lui Dragnea: «Liviule, ce ai făcut? E nenorocire mare». A plecat glonț la București, s-a întors după o zi, așa, misterios, și a zis: «Dorule, știi, avem copii. Să îți zic ceva: va trebui să îl punem pe Costică Amariei pe listă». Fratele fostului șef PNA, Ioan Amariei”.

Tel Drum, constituit dosar penal abia în 2017

Ioan Amariei a fost succedat în funcţie de Daniel Morar, iar numele Parchetului Naţional Anticorupţie a fost schimbat în Direcția Națională Anticorupție. Morar a rămas în funcţie până în 2013, însă niciun procuror nu a avut curaj să-l ancheteze atunci pe Liviu Dragnea, notează Newsweek.

Şefia DNA a fost preluată apoi de procurorul șef Laura Codruța Kövesi. În tot acel timp, presa centrală şi presa locală au continuat dezvăluirile despre licitaţiile controversate câştigate de compania Tel Drum şi de legăturile care ajungeau la Liviu Dragnea.

În noiembrie 2017, procurorii DNA au anunţat că fac cercetări într-un dosar care îl viza pe Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD de la acea vreme a fost acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase pentru sine sau pentru altul, plus instigarea la infracțiunea de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii.

Procurorii DNA au stabilit că, prin ajutorul dat de Dragnea firmei Tel Drum SA, s-a creat un prejudiciu statului de 31,3 milioane lei.

Faptele de care e acuzat Dragnea în dosarul Tel Drum s-ar fi presris

Conform Codului Penal, infracțiunea de constituire a unui grup infracțional se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani iar abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani. Pentru cea de-a treia infracțiune, pedeapsa este cuprinsă între doi și șapte ani de închisoare.

Termenul de prescripție generală pentru prima infracțiune este de cinci ani. Pentru ultimele două infracțiuni, termenul este de opt ani.

În contextul în care presupusele fapte de care este acuzat Dragnea s-au produs inclusiv în anul 2017, înseamnă că, pe prescripția generală, faptele s-ar prescrie în 2024. Pe prescripția specială, rezultă că termenul de prescripție poate ajunge până în anul 2028.

Cozmin Guşă, mesaj pentru Ludovic Orban: „Românii vă consideră mai corupţi decât guvernările PSDragnea”

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Discursul Președintelui SUA Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin