Nici la Cluj nu mai sunt locuri libere pentru programarea la vaccinare în următoarele 20 de zile, după ce la Bucureşti acestea s-au epuizat în aproximativ trei ore de la momentul când platforma de programare a devenit funcţională. Ministrul Sănătăţii a declarat că acest lucru este „îmbucurător”, semn că principala grijă a autorităţilor, înainte de startul celei de-a doua etape a campaniei era reticenţa românilor la vaccin, având în vedere că în această etapă se estimează că în jur de 5 milioane de persoane ar urma să fie imunizate.
„La Cluj şi la Bucureşti nu mai sunt locuri, lucru îmbucurător. Acum problema este nu avem destul vaccin. Toată organizarea logistică este la MApN, soluţia va fi realocarea de doze când vor ajunge altele. Problema este că sunt mult mai mulţi oameni care vor să se vaccineze, faţă de numărul de doze existent”, a declarat Voiculescu, conform News.ro.
El a mai spus că platforma de înscriere pentru vaccinare sigur va fi îmbunătăţită. „Săptămâna viitoare vor fi incluşi oamenii fără adăpost, copiii cu handicap şi aparţinătorii lor. Medicii de familie joacă un rol important şi este regretabil că platforma nu a funcţionat mai bine şi au avut probleme, dar suntem abia la început. Nu-mi fac atâtea probleme pentru cei care nu vor să se vaccineze, poate sunt sănătoşi, poate mai au întrebări, grija mea merge către cei bătrâni şi bolnavi, care nu au reuşit să se înscrie şi sper să fie ajutaţi să reuşească acest lucru”, a adăugat ministrul.
Cea de a doua etapă a vaccinării anti-COVID, pentru persoanele de peste 65 de ani, pentru cele cu boli cronice şi pentru cele care lucrează în domenii esenţiale a fost lansată vineri, preşedintele Klaus Iohannis fiind primul care s-a vaccinat.
Platforma de programare pentru vaccinarea anti-COVID a fost, vineri, după ora 15.00, în curs de actualizare şi nu s-a blocat din cauza numărului mare de utilizatori, ci pentru că se făcea transferul serviciilor de pe platforma disponibilă pentru etapa l pe varianta actualizată pentru etapa a ll-a, a transmis Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Ulterior, STS a precizat că procedura s-a încheiat, iar platforma poate fi accesată la nivel naţional. „Aplicaţia are o interfaţă îmbunătăţită, care să vină în sprijinul populaţiei vulnerabile, a medicilor de familie, a angajatorilor şi tuturor celor care doresc să se vaccineze”, a arătat STS.
Cu toate acestea, foarte mulţi dintre cei care au încercat să se înscrie nu au reuşit sau nu au mai găsit locuri libere, de fapt fiind active mai puţine centre de vaccinare decât cele afişate.
Deja vineri seară, în Bucureşti, nu mai erau locuri pentru programare, în perioada următoare, pentru cei care vor să se vaccineze împotriva COVID-19 şi care corespund criteriilor prevăzute pentru etapa a doua de vaccinare. Informaţia a fost dată vineri seară, în direct, la Digi 24, de către un operator de la call center-ul organizat de către autorităţi şi a fost confirmată de către coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă. Acesta a precizat că se ia în calcul dezvoltarea aplicaţiei informatice în aşa fel încât să existe o „listă de aşteptare”, iar în caz că cineva nu se prezintă la vaccinare să fie „notificaţi” cei de pe listă.