Nici mucenicii nu mai sunt ce au fost! Suma incredibilă pe care a plătit-o un bărbat pentru preparatul din aluat în formă de opt: „Cu 100 lei îți fac 30”

Anual, pe data de 9 martie, sunt prăznuiți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. În cinstea lor, majoritatea româncelor pregătesc mucenici, fie moldovenești făcuți din cocă de cozonac, fie muntenești cu zeamă. Cu toate acestea, sunt și români care referă să îi cumpere, însă aceasta nu este o soluție tocmai bună pentru cei care țin totuși la bugetul familiei.
Alina Costache
09 mart. 2024, 20:09
Nici mucenicii nu mai sunt ce au fost! Suma incredibilă pe care a plătit-o un bărbat pentru preparatul din aluat în formă de opt: „Cu 100 lei îți fac 30”

Nici mucenicii nu mai sunt ce au fost! Zilele trecute, un bărbat din București a mers să cumpere mucenici, iar prima oprire a făcut-o în Piața Obor, unde a scos din buzunar 6 lei pentru preparatul despre care spune că nu avea foarte multă nucă și nici nu era foarte însiropat.

Citește și 9 martie, tradiții și obiceiuri de MUCENICI. Semnificația celor 44 de pahare care se beau în ziua Sfinților 40 de Mucenici

Nici mucenicii nu mai sunt ce au fost!

Următoarea oprire pe care a făcut-o a fost la o cofetărie de lux, unde pentru o cutie cu trei mucenici a plătit suma de 115 lei, ceea ce însemnă că a dat pentru un singur mucenic 38,3 lei, scrie newsweek. 

Ulterior, tânărul le-a povestit prietenilor săi de pe rețelele de socializare experimentul pe care l-a făcut, iar reacțiile nu au întârziat să apară.

„Cu 100 lei îți fac 30 de mucenici însiropati, miere și nucă de îți lingi degetele”, a spus una dintre utilizatoare.

Motivul pentru care mucenicii au forma cifrei opt!

Mucenicii sunt un preparat tradițional românesc pe care gospodinele îl prepară de regulă din aluat și pe care îi modelează în funcție de specificul zonei în care se află.

Când vine vorba de mucenici, în topul preferințelor românilor se află cei moldovenești și cei muntenești.

Atunci când nu e post mucenicii moldovenești sunt preparați dintr-un aluat identic cu cel de cozonac și sunt modelați în forma cifrei opt. După ce sunt copți, aceștia sunt unși cu miere peste care se presară nucă.

În zilele de post aceștia sunt pregătiți dintr-un aluat simplu, fără ouă sau lapte, însă gustul este la fel de bun.

Cât despre mucenicii muntenești aceștia se fac dintr-un aluat simplu, de post și sunt modelați în forma cifrei opt, iar apoi sunt fierți în apă cu zahăr.

Obiceiul prerarării mucenicilor este legat de praznicul celor 40 de Mucenici din Sevastia, soldați creștini din Capadocia, aflați în slujba împăratului roman Licinius.

Aceștia au fost supuși la chinuri groaznice și martirizați în anul 320, după ce au mărturisit că sunt creștini. Timp de opt zile, ei au fost ținuți în temniță, de aici vine și forma mucrnicilor, apoi, au fost bătuți cu pietre și aruncați în apa înghețată a unui lac de la marginea orașului Sevastia.

Pe malul lacului înghețat, persecutorii au pregătit băi calde, pentru cei care care renunțau la creștinism.

Tradiția spune că doar unul dintre cei 40 de Mucenici a ieșit din apă și a declarat că renunță la creștinism, însă a murit imediat după ce a intrat în baia caldă.

După această întâmplare cutremurătoare, unul dintre gardieni romani, pe nume Aglaius, a văzut o lumină puternică și strălucitoare care l-a determinat să intre în apa rece a lacului, iar numărul mucenicilor a rămas, astfel, 40.

Conform tradiției populare, în ziua praznicului celor 40 de Mucenici, se deschid porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea acestora, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

Mai mult, se spune că pe data de 9 martie toate rugăciunile pentru sufletul celor adormiți sunt ascultate de Dumnezeu.

Citește și Rețetă mucenici muntenești, fierți. Ce să pui în zeamă ca să aibă o aromă deosebită

Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Playtech.ro
Stațiunea din România, adorată de turiști! E o reală comoară! Vin de la mii de km să o viziteze!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Spynews
”Nu îmi este frică”. A fost sau nu Gabi Bădălău bătut de Bianca Drăgușanu?! Ce spune despre presupusele acte de violență ale vedetei de la o petrecere
Evz.ro
Bogdan Vlădău nu știe cum să-i mai intre în grații Ginei. Vedeta îl ignoră total, cel puțin pe net
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Nuntă cu final tragic! O șoferiță și-a condus mama spre MOARTE, după ce s-a răsturnat într-o râpă.
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în vizită oficială la Beijing pentru prima dată de la începutul invaziei ruse
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!