Deget de Playstation
Desi această afecţiune este adesea numită „Deget de Playstation”, condiţia poate afecta pe oricine foloseşte un controler de tipul d-pad-ului. Simptomele de „Degetului de PlayStation” sunt amorțeala și furnicăturile în degetul mare și vezicule mari, deschise, cauzate de mişcări repetitive care necesită săptămâni întregi pentru a se vindeca, potrivit Oddee.com.
Un alt termen pentru această afecţiune este „Palmar Hidradenita”, o afecțiune a pielii provocată de consola de jocuri. Leziunile dureroase la nivelul palmelor și degetelor sunt principalele caracteristici.
Nintendinita, Wiitidita şi X-boxita
Termenul de „Nintendinită” a fost folosit pentru a descrie leziuni ale tendoanelor (tendinoză) ale mâinilor şi încheieturilor. Utilizatorii au raportat leziuni de stres de la jocuri, cum ar fi Wii Sports, după ce le-au jucat prea mult timp.
Wii Balance Board provoacă o mulțime de răniri accidentale, inclusiv probleme de genunchi și de șold și fracturi.
Convulsii
Jocurile video pot provoca, în cazuri rare, o declanșare a convulsiilor, dar nu există nici o dovadă științifică că jocurile video pot cauza epilepsia clasificată tradițional. Epilepsia fotosensibilă (PSE), cu toate acestea, este o formă comună de epilepsie în care crizele sunt declansate de stimuli vizuali, care formează modele în timp sau spațiu, cum ar fi lumini intermitente sau modele în mișcare.
Dependenţa
Da, poţi să devii dependent de jocurile video. Dependenţa de jocuri video este o tulburare controlată de impuls, similară cu dependenţa faţă de jocurile de noroc. Simptomele includ pierderea sau creşterea în greutate, lipsa igienei personale, interacţiunea socială redusă şi un orar de somn perturbat.
Comportamentul agresiv și problemele mintale
Studiile arată că cei obsedaţi de jocurile video sunt mai deprimaţi și anxioşi decât non-gamerii. Copiii au un risc de a deveni mai impulsivi, antisociali şi au un risc mai mare de a deveni dependenţi de jocuri de noroc. Unele semne de avertizare includ problemele de concentrare, orarul de somn schimbat, anxietate crescută, furie irațională și fobii sociale.
Copiii care se joacă jocuri violente, de asemenea, tind să aibă fantezii mai agresive și să se angajeze în comportamente mai agresive.
Efectul Tetris
Efectul Tetris apare după ce o persoană se joacă o lungă perioadă de timp pe calculator, indiferent de joc (deşi Tetris pare să fie vinovatul cel mai frecvent). Gamerii spun că după ce au jucat joc pentru mai multe ore ei transferă în mod neintenționat elemente ale jocului în viața de zi cu zi. De exemplu, utilizatorii pot începe să vadă blocuri care se încadrează peste tot, sau pot începe să aibă fantezii despre cum s-ar potrivi blocurile Tetris într-un orizont de oraș.
În cazuri extreme, oamenii au avut în accidente de mașină, deoarece se concentrau pe blocuri care se încadrează unele în altele, în mintea lor.
Probleme de vedere
Jocurile video pot cauza probleme de vedere. Ecranul calculatoarelor poate provoaca oboseala ochilor şi glaucomul, în special în rândul utilizatorilor care sunt miopi. Privitul unui ecran luminos ore în şir produce daune componentelor ochiului, mai ales că din cauza atenţiei exacerbate uităm să mai clipim, ceea ce usucă ochiul şi mai mult.
Sindromul Tunelului carpian
Sindromul de tunel carpian este cauzat atunci când nervul principal între antebraț și mână este folosit şi presat în mod repetat. Această presiune apare atunci când tunelul carpian, zona de la încheietura mâinii, care găzduiește nervul principal și tendoanele, devine iritat sau umflat. Suprasolicitarea de la folosirea unui mouse poate provoca iritații și umflături, la fel şi utilizarea excesivă a unui controler de joc video.
Moartea
Se poate întampla ca jucatorii să uite de „lumea reală” şi să nu îşi mai dea seama cum trece timpul, iar asta se poate dovedi fatal pentru ei. Unul dintre cazuri este acela al unui bărbat de 28 de ani care s-a prăbuşit după ce a jucat „Starcraft” într-un Internet Cafe în Taegu, Coreea de Sud, într-un maraton de 72 de ore, aproape fără oprire.
Cel mai probabil, moartea a survenit din cauza extenuării.
De asemenea, nu de puţine ori, jocurile au dus la crime sau sinucideri.