Nicio conexiune Wi-Fi nu mai este sigură: Protocolul de securitate WPA2 a fost spart

Doi cercetători belgieni au descoperit o breșă în securitatea conexiunilor Wi-Fi care poate compromite orice calculator sau dispozitiv mobil conectat prin protocolul de securitate WPA2, conform site-urilor phonandroid.com, TechCrunch și publicației The Guardian, informează Agerpres.
Filip Stan
16 oct. 2017, 14:52
Nicio conexiune Wi-Fi nu mai este sigură: Protocolul de securitate WPA2 a fost spart

Sistemul WPA2 este un protocol standard folosit pentru securizarea conexiunilor Wi-Fi, iar până acum era considerat un protocol foarte sigur. Doi cercetători belgieni, Mathy Vanhoef și Frank Piessens, au descoperit o breșă în securitatea acestui protocol: cheile de criptare care protejează rețelele Wi-Fi nu sunt alese în manieră aleatorie. Ele pot deveni previzibile, fapt care periclitează siguranța tuturor calculatoarelor și dispozitivelor noastre mobile.

Metoda folosită de cei doi cercetători belgieni pentru a identifica și exploata această breșă de securitate poartă denumirea KRACK — acronimul de la „Key Reinstallation AttaCK”. Cei doi nu au explicat încă clar modul în care au ajuns la aceste rezultate, însă au precizat că vor publica mai multe detalii pe site-ul de specialitate creat de Mathy Verhoef, krackattacks.com.

Conform TechCrunch, un potențial atacator aflat în raza de acoperire a unei rețele wireless poate folosi sistemul KRACK pentru a păcăli protocolul de securitate în rețea WPA2, dobândind acces la informații care ar fi trebuit să rămână criptate — astfel un atacator poate obține informații sensibile dintr-o rețea, fie că este vorba despre parole, seriile cardurilor de credit, mesaje din diferite chat-uri și de pe poșta electronică, fotografii și orice se mai poate afla într-un calculator sau într-un telefon mobil.

„Acest tip de atac funcționează împotriva tuturor rețelelor Wi-Fi moderne”, conform lui Vanhoef.

În funcție de configurația rețelei, această vulnerabilitate îi poate permite unui atacator să injecteze și să manipuleze date — cum ar fi să adauge ransomware sau malware unui site web, spre exemplu.

„Vulnerabilitățile se află în chiar standardul Wi-Fi și nu în anumite produse sau implementări. Din acest motiv, orice implementare a unui protocol de securitate WPA2 poate fi afectată. Pentru a preveni un eventual atac, utilizatorii trebuie să-și actualizeze sistemele de operare de îndată ce astfel de actualizări devin disponibile”, conform lui Vanhoef. Importantă este și actualizarea de firmware pentru orice router Wi-Fi.

„Trebuie ținut cont de faptul că orice dispozitiv care folosește o conexiune Wi-Fi este probabil afectat. În partea preliminară a studiului nostru am descoperit că utilizatorii de Android, Linux, Apple, Windows, OpenBSD, MediaTek, Linksys și altele sunt deopotrivă afectați de o anumită variantă a KRACK”, a adăugat el, subliniind că aceste atacuri sunt „în mod excepțional devastatoare” în cazul sistemelor de operare Android 6.0.

„Pentru că sistemul de operare Android folosește wpa_supplicant, Androidul 6.0 (Marshmallow) și variantele de după el conțin această vulnerabilitate (…) În prezent, aproximativ 41% dintre dispozitivele cu Android sunt vulnerabile la această variantă în mod excepțional de devastatoare a atacului nostru”, conform lui Vanhoef.

Deși unele variante de atac prezentate de cei doi belgieni par foarte complicate și cu șanse mai mici de reușită, altele, așa cum sunt atacurile împotriva sistemelor macOS și OpenBSD sunt „în mod semnificativ mai generale și mai ușor de executat”. De menționat este și faptul că OpenBSD a lansat deja un patch care să repare această vulnerabilitate încă din luna iulie, după ce creatorii săi au fost anunțați de Vanhoef cu privire la această breșă de securitate, înainte de a face publice sistemele de atac KRACK.

De asemenea, atacurile de tip KRACK funcționează și în cazul site-urilor web și aplicațiilor care folosesc HTTPS, acest nivel suplimentar de criptare putând fi depășit „într-un număr îngrijorător de situații”, inclusiv în aplicațiile bancare.

Vanhoef și Piessens își vor prezenta studiul la 1 noiembrie, în cadrul Conferinței Computer and Communications Security (CCS).

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Românii trebuie să facă din nou ITP-ul. Se suspendă automat. Legea îi obligă
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Sancțiuni aspre pentru stăpânii de animale. Mulți au crezut că este o glumă
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Anunț BNR pentru cei cu bani la bancă. Ce se întâmplă cu cardurile. Valabil pentru toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Kamala Harris conduce cu 3 puncte procentuale în fața lui Donald Trump într-o confruntare directă
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!