„Pentru a obţine despăgubiri, pasagerii sunt obligaţi de procedura penală să formuleze o plângere pentru vătămare corporală. În măsura în care nu se formulează aceste plângeri, nu se vor putea consituti parte civilă în cadrul unui proces penal şi nu vor putea obţine niciun fel de despăgubiri, asta în măsura în care îngrijirile medicale nu depăşesc 60 de zile„, a explicat avocatul.
„În situaţia în care depăsesc perioada de îngriiri medicale de 60 de zile, atunci vorbim de o vătămare corporală gravă din culpă, iar acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, nu neapărat ca urmare a plângerii prealabile a părţii vătămate”, a completat Bogdan Bărbuceanu.
Pasagerii care urmează să se constituie în proces ca parte civilă vor primi despăgubiri pentru îngrijirile medicale, pentru venitul nerealizat, chiar şi despăgubiri morale pentru traumele suferite.
Avocatul a explicat de ce niciun pasager implicat în accident nu a depus decocamdată nicio plângere.
„Este prea devreme. Oamenii care vor formula aceste plângeri penale sunt cei care au suferit vătămări corporale mai grave, care acum se îngrijesc, iar ceilalţi care au plecat din spital, probabil că nu au necesitat un număr de îngrijiri mai mare„, a mai spus Bogdan Bărbuceanu.
Victimele accidentului din Pasajul Lujerului trebuie să mai ştie că dacă trec cele 60 de zile nu mai pot cere despăgubiri, pentru că acţiunea se va prescrie.
Joi dimineaţă, în Pasajul Lujerului, trei tramvaie de pe linia 41 au un fost implicate într-un accident rutier. Evenimentul s-a produs pe sensul spre Piaţa Presei Libere. Primul tramvai implicat în accident a rămas defect pe linie, cel de-al doilea a oprit, însă al treilea vagon n-a mai reuşit să oprească la timp şi a lovit cele două tramvaie din faţă oprite pe linie. În urma impactului, două dintre tramvaie au deraiat, respectiv cel de-al doilea şi al treilea.