Gospodinele au un aliat de nădejde, care nu le dezamăgește absolut niciodată. Este vorba despre ierburile aromatice, care sunt nelipsite în majoritatea ciorbelor și mâncărurilor. Totuși, specialiștii în arta culinară au subliniat că este extrem de important cum alegem verdețurile potrivite pentru preparatul nostru. De exemplu, în majoritatea ciorbelor există leuștean, însă există un anumit tip de ciorbă în care acesta nu se potrivește absolut deloc. Dacă pui leuștean în acest tip de ciorbă este foarte posibil să o ruinezi.
Citește și: Ceai de leuştean, cea mai simplă şi mai ieftină cură de detoxifiere
Indiferent de momentul anului, ne putem bucura de o porție gustoasă de ciorbă sau de supă. Cele din urmă sunt, de fapt, preparate tradiționale, făcute și savurate de generații întregi de români, în toate colțurile țării. Se prepară destul de ușor, sunt sănătoase și nu trebuie să scoatem din buzunar prea mulți bani pentru ingrediente.
Cele mai multe rețete includ și o categorie importantă de ingrediente – plantele aromatice. Acestea sunt, de fapt, cele care dau savoare mâncării, însă doar dacă facem alegerile corecte.
Spre exemplu, în ciorbele de luguminoase, cum este cea de fasole, se recomandă cimbrul sau tarhonul. Dacă facem o supă inspirată din zona Mediteranei, busuiocul este alegerea potrivită.
La capitolul mirodenii și condimente, se folosesc piper, curry, fulgi de ardei iute, chimen, ghimbir. În general, gospodinele mai pun în ciorbe pătrunjel, arpagic, mentă, coriandru, chiar și lemongrass, leuștean. Cel din urmă este, de fapt, ingredient aproape nelipsit din acest tip de preparat. Ceea ce puțini știu este că nu este potrivit în orice situație.
Există o ciorbă în care nu trebuie să pui niciodată leuștean. Este vorba despre una dintre rețetele preferate ale românilor, ideală pentru zilele reci de toamnă și iarnă, o sursă importantă de substanțe nutrivite necesare pentru buna funcționare a organismului uman – ciorba de vită. Combinația de arome creată de gustul cărnii de vită și cel de leuștean nu este una reușită, iar bucătarii ne recomandă să evităm astfel de „experimente culinare”.